Николай Колев откри самостоятелна изложба в Русе

4

В нея място намери и майстор Манол

„Радостен съм, че в тези трудни моменти има хора, които поддържат изкуството живо! То ни кара да преосмислим случващото се около нас и да се запитаме за смисъла на съществуването и да потърсим красотата в ежедневието! Продължавайте да допринасяте за утвърждаването на Русе и региона като европейски културен център!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, който днес подреди 60 платна в самостоятелна експозиция в Малката изложбена зала срещу сградата на Общината.

Сред първите, които поздравиха Николай Колев по случай откриването на изложбата, бяха и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, както и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев.

За съжаление поради наложените противоепидемични мерки няма да има официално откриване, но за сметка на това всеки, който иска да се докосне до завладяващите творби на автора, ще може да го направи до 16-и този месец. За тогава е планирано да бъде открита и Коледната изложба на Дружеството на художниците в Русе.

Сред картините, които могат да бъдат видени са множество русенски, дунавски, а също така и селски пейзажи, както и няколко портрета и разбира се любимите коне на художника. Не веднъж той е споделял, че обича да рисува тези не само красиви, но и мощни животни, тъй като те са символ на движението, а животът е немислим и безсмислен без движение по неговите думи.

„По-добре да рисуваш това, в което вярваш, отколкото да се опитваш да приличаш на някой друг и да следваш тенденции, които за света са отдавна остарели. Човек трябва да бъде искрен на себе си и да прави нещата такива каквито вярва, че трябва да бъдат, а не каквито ги изискват определени групи. Най-важното е картината да може да бъде усетена и разбрана от зрителя, защото дори да бъде обяснена, ако не е нарисувана по правилния начин, то човекът насреща няма да я разбере.“, споделя още Николай Колев.

Тръпка за художника е било и направата на картината, посветена на крилатия майстор Манол. Припомняме, че според легендата султан Сюлейман решил да вдигне голяма и красива джамия, такава, каквото не е имало никъде в света. След упорито търсене той открил майстор Манол, който се съгласил да приеме тежката задача, като султанът обаче трябвало да му отпуска от хазната колкото злато поиска и изпълнява и най-дребните му желания само и само джамията да стане най-красивата в света. И наистина майстор Манол показал голям майсторлък. Направил джамия за чудо и приказ, но на въпрос на султана дали може да направи още по-красив храм той отговорил с да. За съжаление това било уловка. Майсторът просто искал да покаже, че разбира от работата си, но султанът се ядосал и не искал да го остави жив, за да не би някъде другаде по света да направи по-хубава джамия. Тогава майстор Манол поискал да доизкусури нещо по джамията, но за целта трябвало да се качи на най-високото минаре. И така три дни, но всъщност той майсторял две крила и на четвъртия ден ги привързал под мишниците си. След молитва към Бога литнал от минарето и нищо повече не се чуло за крилатия майстор – дали е заминал за далечни земи, където да прави нови градежи или пък някъде е паднал… Такава е легендата… Чести пъти майстор Манол е наричан Българският Икар.

Припомняме, че роденият през 1963 година Николай Колев е завършил специалност „графика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, но в момента акцент в произведенията му представлява живописта. Вече втори мандат той е и председател на местното художествено дружество. Трябва да бъде споменато още, че от 60-те картини в изложбата, около 30 са нарисувани през последната година. Останалите са представени в някои съвместни изложби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари