Николай Хаджигенов: Прокуратурата съсипват човешки животи на множество парченца

0
Това не е правосъдие, а някакъв нашенски нацизъм
Това не е правосъдие, а някакъв нашенски нацизъм

Това не е правосъдие, а някакъв нашенски нацизъм

"Аргументираха го по изключително забавен начин (б.р. решението на Апелативния специализиран наказателен съд за присъдите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров). Но това в момента няма значение. Всъщност това, което се случи вчера, е следното: Апелативният спецсъд отмени изцяло присъдата на първоинстанционния съд и на практика наложи нова присъда за различни неща. Т.е. чистото намаляване на присъдите няма кой знае какво значение като цифрички. Това бе възможно най-вероятният сценарий, когато видяхме кой състав ще съди Иванчева на Апелативния съд. Беше ясно, че най-вероятно това ще се случи и не ни изненадаха по никакъв начин''

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов, който защитава интересите на осъдената на 8 години ефективно бивша кметица на софийския район ''Младост'' - Десислава Иванчева.

Припомняме, че вчера Апелативният специализиран наказателен съд издаде присъдите си за Десислава Иванчева (8 години затвор), заместничката ѝ Биляна Петрова (7 години) и бившия кмет на ''Младост'' - Петко Дюлгеров (6 години). Тримата бяха осъдени за това, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

''Няма за какво да се радваме. Значи, първо, това е първото от тези, може би най-големи дела в последните няколко години, с толкова много драстични процесуални и всевъзможни нарушения на закона. Аз исках пълно оправдаване и отвод на състава на съдия Ушев. Естествено, това не се случи. Което също беше очаквано. Определянето на първи въззивен състав по всички знакови дела и всички знакови мерки, освен целта, която се преследва, т.е. всички да бъдат осъдени, всички да бъдат задържани на всяка цена, е и сигнал, че това дело е под някакъв, не просто особен надзор, а под специален особен надзор, да го наречем така. И се наблюдава от най-високо място, щом слагат председателя на Апелативния спецсъд по тези дела и по тези мерки. И вие виждате, че там практиката е абсолютно константна, няма мърдане от правата линия, която се спуска от правителството. Аз ненапразно в пледоарията си сравних специализираните органи и делото ''Иванчева'' с аферата ''Драйфус'' и с Народния съд, защото това са политически създадени органи, те са извънредни по своята правна същност, и резултатът е не изненадващ.

А иначе по отношение на смисъла на присъдите аз не съм доволен, защото всяка една осъдителна присъда е огромен проблем за правосъдието ни. Това ясно показва накъде отива нашето правосъдие. Задържането на Иванчева беше направено толкова показно и след това месеци наред, все още зам.-главният прокурор Гешев, буквално ежедневно беше в някоя телевизия, в някакви медии, и се бълваха отделни парчета от отделни неща с единствената цел, че Иванчева е виновна. Пък ''светеше като коледна елха'', пък не знам си какво си. В крайна сметка прокурорът в обвинителната си реч онзи ден каза, по повод ''светенето като коледна елха'', че е валял силен дъжд и подсъдимите са си бърсали ръцете по дрехите и затова нямало от маркиращото вещество от банкнотите по ръцете, а само по върха на носа на Иванчева. Цяла България гледаше снимките, това беше онлайн излъчване непрекъснато на живо, и беше страшна жега, и беше ярко слънце, и нямаше капка дъжд, и никой не си е бърсал ръцете. Още повече, че те бяха закопчани с белезници на гърба през цялото време. Това ви го давам като пример, за да илюстрирам цялото това безумие и безобразие, което направи прокуратурата'', заяви още адв. Хаджигенов.

''Аз още в самото началото това го кръстих филма ''Иванчева''. Всеки един, най-обикновеният чиновник в Крива бара Ломско в кметството, или някъде другаде, гледа филма ''Иванчева'' и знае какво ще му се случи, ако мръдне встрани от това, което му разпорежда управляващата партия, в случая ГЕРБ. Това се прави нарочно, това е показно - вижте какво се случи с тях, това ще се случи и на вас. Местната власт е много важна, но това важи не само за местната власт, това важи и за държавната власт, това показа включително и на бизнесмените, още преди да започне сагата с олигарсите, показаха им какво всъщност ги чака всички. След това като започнаха олигарсите, включително Божков и т.н., е вече никой няма никакво съмнение какво се случва с тези, които не угаждат на Борисов, или на Пеевски, защото те не винаги имат еднопосочни интереси'', допълни защитникът на Десислава Иванчеа.

''Един от акцентите, които сложих в защитната си реч онзи ден, беше опороченият процес. Всичките тези многомесечни излияния на прокуратурата и на политици от управляващата партия, насочени в една-единствена посока, а именно: ''Иванчева е виновна'', водят дотам, че процесът е опорочен изначално. Презумпцията за невиновност е хвърлена на боклука и водата е пусната два пъти след нея. Край, приключихме. Тоест, изначално всеки един българин има създадено предварително мнение - е ли е виновна Иванчева, взела ли е пари, не е ли взела пари и т.н. Което довежда дотам, че първоинстанционният съд, вече на подсъзнателно ниво, дори не е разгледал една от основните хипотези, а именно, че Иванчева не е виновна. На почти 300 страници мотиви, там няма опит за разглеждане на тази хипотеза. А тя е вътре в делото. Единствената хипотеза, която е разгледана, и за което те са осъдени, е, че Иванчева е виновна. Което е огромен процесуален проблем, въобще не стигаме до материалното право.

Прокуратурата, в ръцете на Гешев, се опитва да води процеса по медиите. Вие виждате сега дори с олигарсите какво се случва. Вадят отделни парченца от отделни неща, не можем да ги наречем доказателства, и се мятат по медиите. При това, забележете, не по всички медии, а само на техните медии, т.е. тези, които обслужват правителството и прокуратурата. Това се прави с една-единствена цел, т.е. да убедим хората, съда, себе си, включително, че този някой е виновен. Ама, дали е виновен... Той бил мръсен, ок може да е мръсен, обаче всички са невиновни до доказване на противното с влязла в сила присъда. В крайна сметка процесът трябва да се води в съдебна зала, а не по медиите. И да - има обществен интерес, и той трябва да бъде задоволяван, но не нарушавайки закона, защото хвърлянето на доказателства в определени медии, и само обвинителни доказателства, и даже много често, както и по моите дела, само парченца от отделни доказателства, това води до едно-единствено нещо, а именно изначално опорочаване на процеса'', категоричен бе адв. Николай Хаджигенов.

Юристът бе категоричен, че действията на прокуратурата съсипват човешки животи на множество парченца.

Той е подал жалба до Върховния съд. ''Ако имаме правосъдие, ние ще се видим на на Върховен съд и ще се борим, и Върховният съд трябва да отмени тези присъди, защото те са незаконни, противоречат на идеята изобщо за правосъдие. Абстрахираме се от Иванчева, от Петрова, от Петко Дюлгеров и т.н. Това не е правосъдие, не може да бъде правосъдие, това е нацизъм, в някакъв вид, нашенски'', смята адв. Николай Хаджигенов.

Адв. Хаджигенов, който далеч не е равнодушен към българските политически теми, коментира и своеобразното реабилитация на Цветан Цветанов в българския политически живот, произтичаща от оневиняването му по корупционния скандал ''Апартаментгейт''.

Ето какво заяви адвокатът:

''Цветанов е лицето не само на милиционерщината, но и на корупцията. Да, той беше оправдан за всичките тези шест апартамента с парите на тъщата и за всичките други свинщини, които направи за времето, в което беше във властта. Това е необходимо на статуквото, Цветанов е необходим, и Цветановите хора, и въобще подобните нему са необходими на статуквото.''

''Нека да припомним, че всъщност Борисов никога не е управлявал самостоятелно. Дори първият път, когато спечели изборите. Той никога не е управлявал самостоятелно. Те се опитват по някакъв начин да се задържат във властта, защото без властта какво ще правят? Ако не влезнат в затвора, те изтичат в канала, където им е мястото. Аз съм сигурен, че всеки средностатистически простак разпознава в себе си Борисов и казва: ''Той е прост, и аз съм прост''.

Политиката у нас е единственото средство за интелектуално скромни хора да постигнат нещо. В противен случай те трябва да пасат патките някъде, бувкално. Ако не е политиката... Ето, огледайте се, Цветанов, Борисов, ''Патриотите'', ма всичките ''патриоти'', вкупом. Кой от тях е интелектуален връх? Никой. Е, може би в сравнение с Цветанов те могат да четат и пишат, ама не повече. И това е. Резултатите са налице'', коментира той.

Юристът коментира и днешното изслушване на премиера Бойко Борисов в Специализираната прокуратурата, което бе заради смс кореспонденцията му с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. След изслушването си родният министър-председател заяви пред медиите, че всичко е, защото глезят президента Румен Радев.

''Бойко за толкова години не съм го чул нищо умно да каже. Или свързано. Първият си половин мандат го изкара със Станишев на уста, втория си мандат го изкара не помня с кой на уста, третия с Корнелия и сега в последните му дни президентът му е все в устата. В смисъл, все някой друг трябва да му е виновен. Такива като него имат нужда от външен враг. Някой, който да сочи с крак и да вика: ''Той е виновен, не съм аз виновен''. Лошото е, че хората у нас са склонни да възприемат подобна теза, без да се замислят за нищо, защото вярват в светлото бъдеще, във вожда, в партията майка и не знам си какво. Това довежда до ето такива невероятни изкривявания.

Ако трябва да съм честен идея има тук (б.р. в привикването на Борисов за изслушване). Само че трябва да има независим прокурор, който да свърши работа. Такъв в Специализираната прокуратура няма, ако въобще в прокуратурата е останал такъв. Идея има, защото ако Бобоков е обвинен за търговия с влияние, защото си е разменял смс-и с президента, при положение, че е разменял смс-и и с премиера, какво правим тогава? Имаме ли търговия с влияние? Ако някой има реална власт в държавата, това не е президентът, който няма никаква власт, освен представителна и това е по силата на закона, за разлика от премиера, особено Борисов, който държи цялата власт и сочи с оня дългия пръст, и вика: ''Аз т'ва, аз онова'', и разпределя баницата.

Аз в началото казах, че лагерите ''Борисов'' и ''Пеевски'' не винаги вървят в синхрон. Тук е възможно Борисов някъде да е ''настъпил мотиката'' и лагерът на Пеевски, който всъщност управлява прокуратурата, да го викне, защото известно е, още като главен секретар, че Бойко като чуе за прокуратурата и му става лошо. Сигурно има причини за това. Многократно е заявявал: ''Вие какво искате? Да ме влачите по прокуратурата''. Сега го завлачиха, макар и по формален повод, ''да те разпитаме'', но това би могло да бъде интересен инструмент да го стиснат за меките части и да го държат там.''

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари