Никой не следи за безопасността на аквапарковете в България

0
Какво е довело до трагичния инцидент в Приморско
Какво е довело до трагичния инцидент в Приморско Снимка: bTV

Няма организация в България, която да следи за безопасността на аквапарковете в страната.

Това заяви в интервю за БНР Митко Вълев, член на УС на Сдружението „Българска професионална асоциация за басейни и спа“.

Той коментира трагичния случай от Приморско, при който младеж на 18 години загина при сблъсък с друго момче на водна пързалка в аквапарк. Полицията ще прави повторен оглед на съоръжението, стана ясно днес. Според Вълев, най-вероятно  някое от правилата за ползване на пързалката не е спазено. По думите му спасителите на място трябва отговорно да спазват инструкциите и да не допускат хората, които се пускат по пързалките, да нарушават правилата. Много често туристите не се съобразяват с правилата, правят им се забележки, въпреки това те продължават да се пускат по пързалките по начин, по който не трябва, подчерта Вълев. Той добави, че в България няма организация, която да следи за безопасността на аквапарковете.

Очаква се по-късно днес от Регионалната дирекция за строителен контрол и Комисията за защита на потребителите да кажат дали и те ще извършат проверка на водното съоръжение.

От самия аквапарк също смятат, че момчето не е спазило правилата, които се дават от инструктор преди ползване на съответното съоръжение. Нелепият инцидент е станал на екстремна пързалка, наречена „Цунами“. Двете момчета са се сблъскали в улея на пързалката и едното е починало от тежка травма на главата. Другият младеж е прегледан и освободен от болницата.

Аквапаркът ще остане затворен, докато продължават процесуално-следствените действия. От прокуратурата са назначили нова експертиза, която трябва да установи точната причина за смъртта на момчето.

Николай Михайлов, който е разпоредител в “Аква Планет“ в Приморско, заяви пред БНР, че при спускането си по екстремната пързалка най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за безопасност. Явно не е спазена инструкцията на служителя. Има си служител, който разпорежда, но доколко разбрах, не е спазил инструкцията. За правилно спускане въобще не е изчакан служител. По принцип правилното спускане – ринговете са с дръжки по посока на движението, човекът трябва да е седнал, да се държи здраво и да се спусне. Доколкото разбрах, се е спуснал с главата напред, разказва Михайлов.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари