Никой не бърза с подкрепа за Пламен Николов

0
БСП го поканиха на разговор във вторник, ДБ мълчи, ИБНИ тепърва ще решават. Алтернативата на правителство е криза, политическа, а може би и междуинституционална, предупреди служебният премиер
БСП го поканиха на разговор във вторник, ДБ мълчи, ИБНИ тепърва ще решават. Алтернативата на правителство е криза, политическа, а може би и междуинституционална, предупреди служебният премиер Снимка: БГНЕС

БСП го поканиха на разговор във вторник, ДБ мълчи, ИБНИ тепърва ще решават. Алтернативата на правителство е криза, политическа, а може би и междуинституционална, предупреди служебният премиер

Ясни сигнали за евентуална подкрепа кандидатът за министър-председател Пламен Николов днес, ден след номинацията му, не е получил от нито една парламентарна партия, пише КЛУБ Z.

БСП го покани на среща във вторник, "Демократична България" запази мълчание. ДПС каза, че е готово да подкрепя само отделни политики. "Изправи се БГ. Ние идваме", представено от адвокат Николай Хаджигенов каза, че е по-скоро настроено песимистично, но ще направи всичко, за да има правителство и предстои да реши как да гласува.

ИТН няма намерение да преговаря с ДПС, каза в интервю за Нова телевизия депутатът Тошко Йорданов.

"Демократична България" от по-рано иска подписано политическо споразумение за политики и списък с имена на министри.

Най-обстойна в коментарите си за предстоящите разговори беше Корнелия Нинова:

"Сериозните разговори, които проведохме, уважителното отношение към БСП, което получихме от ИТН, и необходимостта от нашата подкрепа в самата зала ни дават основание да кажем, че без БСП няма да има стабилно правителство...Разбира се, остават още важни решения. Трите т.нар. партии на протеста нямат достатъчно мнозинство, за да съставят стабилно правителство”.

Запознах се с Пламен Николов по време на преговорите за политики. Той беше част от преговорния екип на ИТН за частта „Образование”. Той показа компетентност и диалогичност, но това не е достатъчно”, добави тя.

Служебният премиер Стефан Янев пожела успех на Николов, отбелязвайки, че алтернативата е криза, която може да стане "политическа и междуинституционална".

"Неговата личност е от изключителна важност – дали е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство - каза Янев за Николов. - Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи. Страхувам се, че ако това не се случи, алтернативата е криза".

Хаджигенов: Трябва ни човек с граждански тестостерон, като Рашков

В предаването "Карай направо" на Нова телевизия Хаджигенов каза, че партията му няма да прави коалиция с ИТН и че е "рядък песимист", но продължава да работи, "защото трябва".

Хаджигенов отрече неговата партия да е причината да не бъде номиниран за премиер Петър Илиев, чието име циркулираше в медиите вчера.

Адвокатът каза, че на мястото на Трифонов би се опитал да направи не еднопартийно правителство на малцинството, а коалиционно правителство от партиите на протеста и би разговарял за подкрепа с БСП и дори с ДПС.

"ДПС са умният противник за разлика от ГЕРБ", каза Хаджигенов, квалифицирайки партията на Бойко Борисов като "силния противник", когото те вече победили.

Хаджигенов отрече ИБНИ да е склонно на компромиси с ДПС, но подчерта, че демокрацията изисква да разговарят с всички парламентари партии.

"Няма как да зачеркнем ДПС от картата", каза той, добавяйки, че една среща с тях би била "максимално публична".

"Не бих подбрал човек с такъв профил - каза той за сегашния кандидат премиер. - Трябва ни човек с гражданско съзнание и граждански тестостерон - да прави луди неща, за които на никого не му стиска".

Като пример за такъв човек той даде служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари