Нидерландия иска да забрани притежанието на кучета с плоски муцуни

1
Тези домашни любимци страдали от генетични мутации, придаващи им "сладък" вид
Тези домашни любимци страдали от генетични мутации, придаващи им "сладък" вид

Тези домашни любимци страдали от генетични мутации, придаващи им "сладък" вид

Нидерландското правителство заяви, че иска да забрани притежанието на домашни любимци, които страдат от генетични мутации, придаващи им "сладък" вид, включително кучета с плоска муцуна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Когато избират домашен любимец, хората често се спират на характеристики, които намират за сладки, като кучета с къси муцуни или котки със сгънати уши", се посочва в изявление, направено от министерството на земеделието.

Списъкът с животни, чието притежание правителството иска да забрани, все още не е изготвен. Понастоящем се проучва списък с физически характеристики, за които обективно може да се определи, че причиняват трайно страдание, казват още от министерството.

Генетично модифицираните животни имат характеристики, получени вследствие на генетична мутация. И макар да пораждат у много хора желанието да притежават подобни питомци, е известно, че тези характеристики причиняват респираторни проблеми или артрит.

"Стопаните им имат най-добри намерения, но често не са наясно с тъмната страна на тези животни и страданието им в резултат на тези особености", продължават от министерството.

"Кучетата с твърде къса муцуна например постоянно се задъхват", добавят от институцията. Според последните проучвания такъв е случаят на животни като френските и английските булдози.

От юни 2014 г. е забранено отглеждането на животни, които са засегнати от външния си вид. От март 2019 г. има ясни правила относно развъждането на кучета с плоски муцуни. Все още обаче съществува незаконна търговия с тези животни.

Министърът на земеделието Пиет Адема иска забрана за притежание на животни, които страдат от външния си вид, както и публикуването на техни снимки в реклами или социални мрежи.

"Правим мизерен живота на невинни животни, само защото ги мислим за красиви и сладки", казва Адема. "Тази тема ме засяга не само като министър, но и като човек", се посочва още в изявлението му.

Всяка забрана ще бъде последвана от преходен период: тези, които вече имат засегнато животно у дома, ще могат да го задържат до смъртта му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари