„Невидими“ пътни знаци затрудняват водачите по Северната тангента

0

Пътните знаци, поставени по Северната скоростна тангента в София не отговарят на изискванията за големина и светлоотразяване.

Разположените знаци по скоростния път са по-малки от изискуемото. Освен това част от тях не са обърнати в посоката, в която трябва да бъдат, за да ориентират водачите. За проблемите алармира пред БГНЕС Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тези знаци са по-нисък клас от това, което трябва да бъдат и съответно трябва да бъдат сменени, защото не могат да бъдат поставени на такъв път“, поиска тя и посочи, че това може да се случи в рамките на гаранционния срок, като производителят трябва да ги замени с такива, които отговарят на европейските изисквания.

Русинова обясни, че са получили много сигнали, че през нощта, при залез или изгрева на слънцето не се виждат добре пътните знаци.

При замерване светлоотразителността на синьото и червеното е в пъти по-ниска от тази, която е указана от ЕК и нашите национални изисквания. При замерване на сивия цвят, уредът показва, че е 5 или 6, а коефициентът на обратно светлоотражение трябва да е 20-30. При белия цвят също има разминаване с коефициента“, обясни тя и поясни, че това се дължи на факта, че е покрит само единият стандарт.

Единият стандарт на фолиото е да може да се вижда под ъгъл на атака, другият е при шофиране да може да виждате знака по-отдалече. Когато е спестен един от двата класа се губи този ефект“, каза още Русинова и добави, че именно поради тази причина преди 5 години ЕС е променил изискванията и за такива скоростни пътища е наложил нови изисквания.

Според нея основният проблем е в липсата на контрол, който ако се осъществява би установил несъответствието на поставените пътни знаци с изискванията на Закона. По думите ѝ стопанинът на пътя – Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да ги проверява поне два пъти в годината и ако това се е случвало няма как в рамките на 5 години, откакто е пуснат пътя, да не забележат проблема с пътните знаци.

Русинова разкри също така, че заради липсващ пътен знак на Северната скоростна тангента тежкотоварни камиони, над 15 т., навлизат по „Чепинско шосе“ в града и настоя тази табела да бъде поставена където трябва.

Камионите могат да се движат само по тангентата. Сбъркани са табелите и на самата тангента няма указание, че нямат право. Те слизат и когато завият виждат знака“, посочи тя и уточни, че по този начин всички тежкотоварни камиони се движат в нарушение към града, но пак заради липсата на контрол остават без санкция от пътната полиция.

БГНЕС ще информира АПИ за съществуващите проблеми на Северната скоростна тангента и ще очакваме те да си свършат работата в най-кратък срок.

Русинова заяви, че проблемът с пътните знаци, които не отговарят на изискванията, е в цялата страна, като най-сериозен е проблемът в областите Шумен, Търговище, Варна, Добрич, където организацията на движение е под всякаква критика и никога не е била толкова зле през годините.

„В населените места над 70% не отговарят на изискванията, в извън населените места около 60% са добре, останалите 40% са много зле“, посочи тя.

Русинова каза, че в това отношение в София е започнала да подменя пътните си знаци и да поставя правилните знаци, но остава налице проблемът с липсата на редовен контрол.

От думите ѝ стана ясно, че след репортаж на БГНЕС са сменили пътната маркировка на АМ "Струма", в участъка на "Люлин", но пътните знаци не са поправени все още. Премаркиране е било извършено и на Западната дъга.

По думите ѝ все повече хора съдят АПИ и общините за това, че не се справят с правилното въвеждане на организация на движението.

"В Добрич заради липсващи знаци и лоши светофари тригодишно детенце почина преди две седмици. Ако това ще е цената, която ще плащаме за пет знака", коментира Русинова.

Тя уточни, че счупен или липсващ знак трябва да се възстанови мигновено, след като се установи такъв случай или в рамките на два дни, защото липсата му е предпоставка за възникване на смъртен случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари