Невероятното приключение на Момчил Димитров от Русе

2
Измина 1800 км с колело от Германия
Измина 1800 км с колело от Германия Видео: Русе Медиа

Българин ще се състезава с най-издръжливите мъже в света.

29-годишният русенец Момчил Димитров спечели правото да участва на Световното първенство по триатлонАйрънмен“, което ще се проведе на Хаваите. Той ще се изправи пред предизвикателството в един ден да плува 3 км, да кара колело 180 км и да бяга 40-километрова дистанция.

Въпреки че състезанието е едва в края на 2022 г., Момчил вече се подготвя за него. Като тренировка той направи велосипеден преход от 1800 км от Германия, където живее, до родния си град Русе. На Дунав мост го посрещнаха приятели, които му подариха три от любимите му неща – домашна ракия, слънчогледови семки и „Русенско варено“.

Тръгнах от Щутгарт преди 11 дена и на ден минавах средно около 170 км. Не беше леко, при положение, че все още има световна пандемия, октомври месец, денят намалява като светлина, температурите падат, сутрин на места беше около нулата, невинаги имаше къде да се спи, спах и на палатка. Като цяло едно такова интересно преживяване“, разказа пред камерата на Русе Медиа Момчил.

Русенецът се запалва по триатлона, когато е десети клас. През 2012 г. прави първото си състезание на супер спринт дистанция – 500 м плуване, 20 км колоездене и 5 км бягане. Девет години по-късно се класира за Световното – състезанието „Айрънмен“.

Световното е съвсем друго ниво, просто там не може всеки да отиде, там трябва да се класират, което означава, че отиват примерно 2000 от най-добрите атлети в света. Което само по себе си прави конкуренцията много голяма. Така че там вече се изискват други нива. Аз съм си поставил и цел за това световно като време, което искам да постигна, и всъщност подготовката ми трябва да бъде напасната и ще бъде голямо предизвикателство, но това нещо ми беше мечтата може би последните 10 години“, споделя състезателят.

За него успехът е комбинация от здрава физика и желязна психика.

Психиката бих казал е по-важна от физиката, особено в толкова дълги състезания, психиката е много голяма част, тъй като далеч преди финала вече тялото казва, че не иска повече, че се е изморило, и оттам нататък идва психиката, която трябва човек да се накара, въпреки че е изморен, да продължи да се състезава на високо ниво“, казва Момчил.

Подкрепата, която получава от приятелите си, допълнително го мотивира да се бори за победа.

„С Момчил се познаваме от пети клас, бивши съученици сме и много добри приятели. Следя с нетърпение неговия прогрес от първото му колело до това да стигне на финалите в Хавай. Това, което прави той, не знам дали много хора могат да разберат, че това не е само физическо, а това е изключително огромно психическо натоварване. Тук става въпрос за много здрава стабилна психика и вяра в своя успех – това, което ни трябва на всички нас в момента“, споделя приятелят му от Русе Стамен Белчев.

„За мое щастие наистина много хора се радват на това, което правя. През телефона си споделях локация на живо през специално приложение, където всеки можеше да види докъде съм стигнал в пътешествието си, и вечер споделях по някоя снимка или видео как е протекъл деня ми. Което, въпреки че нямаше никой с мен директно там на трасето, беше отчасти мотивиращо някой да ти напише коментар или да ти прати текст – продължавай, ще се справиш. Вдигаше духа в моменти, в които имах нужда да го чуя“, казва русенецът.

Момчил мечтае да участва в още няколко големи състезания – ултрамаратона в четири от световните пустини, 7-те маратона в 7 последователни дни на 7-те континента и маратона в Долината на смъртта в Калифорния при температура над 40 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари