Нетрадиционни маски в борбата срещу пандемията

1

От бананови листа в Амазонка до хартия за печене в Италия

Хората измислят нетрадиционни начини за правене на маски в борбата срещу пандемията, още повече, след като някои страни вече направиха носенето на маски задължително.

На фона на световния недостиг на маски, хората по света намират творчески начини да си направят собствени маски, за да се опитат да защитят себе си и другите от новия коронавирус, съобщава Дойче веле.

Докато Световната здравна организация (СЗО) заяви, че само хора със симптоми или тези, които се грижат за пациенти с коронавирус, се нуждаят от маски за лице, редица държави, включително Израел и Чехия, направиха задължително покриването на носа и устата при определени обстоятелства.

Фабриките се мъчат да произвеждат поне 20 пъти повече маски за лице на ден, за да бъдат в крак с голямото търсене, но според Националната комисия за развитие и реформи в Китай, маските могат да бъдат доста трудни и скъпи за производство. Поради сериозен недостиг, цените на маските за лице също се покачиха около десетократно и има редица съобщени случаи на фалшиви доставчици на пазара.

Така че хората станаха много креативни в намирането на начини да си направят собствени маски за лице. Китайските абонати на Weibo са публикували снимки на хора, които сглобяват санитарни подложки, памперси и плодове, нарязани наполовина и без костилките, за да ги използват като маски за лице. Междувременно социалната платформа Туитър има витрина от публикации, показващи хора от САЩ до Индия, използващи шевна машина и публикуващи инструкции как да си ушием ръчни маски.

Италия: хартия за печене

Италианската журналистка и водеща Барбара Паломбели показа на колегите си италианци как да създадат DIY маска за лице, използвайки хартия за печене. Нейният творчески урок е излъчен и по италианската телевизия.

Великобритания: Пластмасов контейнер

Британка бе заснета с пластмасов контейнер над главата си, докато е в градския транспорт.

Куба и Япония: Сутиени и носни кърпи

Кубинските и японските граждани измислят някои нетрадиционни начини за правене на защитни маски от носни кърпи или сутиени с еластични ленти поради недостиг на защитна екипировка.

Хонконг: Пластмасови бутилки

Някои хонконгчани са били забелязани да носят пластмасови бутилки за вода върху главите си като форма на защитна екипировка на фона на недостига на маски в града.

Филипини

Хората във Филипините използват памперси, бельо и торби за боклук като маски за лице. Страната също изпита недостиг на маски за лице по време на изригването на вулкана Таал в средата на януари, така че филипинците правят домашни маски още преди избухването на коронавируса.

Коренни племена в Амазонка: Бананови листа

Коренните жители в джунглата на Амазонка в Перу, които не са получили помощ от правителството, се защитават с маски за лице, направени от бананови листа. Банановите листа първо се измиват и след това се поставят върху огън, за да омекнат.

“Ние използваме това, което имаме, за да се предпазим от това заболяване, което е навсякъде по света. Използваме бананови листа, за да се предпазим от вируса”, казва Хулио Кусуричи, лидер на Федерацията на коренните общности в района на Мадре де Диос в перуанската централна джунгла.

“Засега нямаме помощ от правителството… Храната вече е оскъдна, няма пари за олио, нито за захар и още повече пък за маски, добавя той.

Кения: боклук, листа и зеленчуци

Публикации в Туитър показват, че кенийците използват листа от марули, зеле и други зеленчуци и рециклирани материали като маски за лице.

Това илюстрира сериозния недостиг на медицинско оборудване в източноафриканската държава на фона на пандемията от коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари