Нено Димов: Стараем се даваме подходящи терени за загробване

0
Изключително важен е и последващият контрол
Изключително важен е и последващият контрол Видео: bTV

"В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”.

Това заяви министърът на околната среда Нено Димов в студиото на „Тази сутрин” по bTV и уточни, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни утре.

Димов отбеляза, че „мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички. „Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи”, заяви министърът.

„Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето”, заяви Нено Димов.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират

Само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, отбеляза министър Димов, което е много малък брой, но той го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година.

Що се отнася до пожара до магистрала „Струма”, става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

Министърът коментира и последствията от чумата по прасетата. „Стараем се да даваме терени, които са подходящи за загробване на умъртвените животни – далеч от вододайни зони и без високи подпочвени води”, заяви Димов, която отбеляза, че в този процес е изключително важен и последващият контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари