Неговото име е...? Кой ще спечели президентските избори

0
Според Евгений Дайнов,  Анастас Герджиков ще разчита на твърдия електорат на ГЕРБ. „Има половин милион герберска клиентела в страната. Този половин милион мисля, че му е гарантиран“
Според Евгений Дайнов, Анастас Герджиков ще разчита на твърдия електорат на ГЕРБ. „Има половин милион герберска клиентела в страната. Този половин милион мисля, че му е гарантиран“ Снимка: БГНЕС / Архив

Допреди два дни изглеждаше, че кандидатурата на Румен Радев няма алтернатива, а изходът от президентските избори изглеждаше предопределен. С обявяването на две нови номинации обаче нещата се промениха

Коментар на Дамяна Велева за Свободна Европа

В петък инициативен комитет издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Председател на комитета е бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ Радомир Чолаков, а в него участват и други членове на ГЕРБ като кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че партията му ще подкрепи номинацията на Герджиков.

В събота гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ издигна кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за президент. Предстои „Демократична България“ да реши дали ще го подкрепи.

Двете нови кандидатури направиха президентската надпревара по-интересна, коментираха пред Свободна Европа социоложката Геновева Петрова от агенция Алфа Рисърч и политологът проф. Евгений Дайнов от Нов български университет.

Според Петрова балотажът изглежда все по-вероятен, а Дайнов смята, че ще има интересни дебати по темите правосъдие и корупция.

Повече интрига в президентските избори

Според Геновева Петрова двете нови кандидатури категорично внасят повече интрига в президентските избори, които „до момента изглеждаха относително скучни“. По думите ѝ те със сигурност ще затруднят президента Радев по пътя му към втори мандат.

„Но дали ще успеят да го победят, ще стане ясно в хода на кампанията. При всички положения ситуацията му не е толкова лесна, колкото изглеждаше преди седмица-две“, коментира за Свободна Европа Петрова.

Според нея е рано да се прогнозира кой ще стигне до евентуален балотаж, но на този етап самият балотаж „изглежда все по-вероятен“.

Политологът Евгений Дайнов също смята, че последните три дни са довели до раздвижване в президентската надпревара. По думите му обаче то се дължи единствено на включването на Лозан Панов, а не на номинацията на Анастас Герджиков.

„Нещата се промениха не толкова с появата на Герджиков, зад когото се строи номенклатурата на ГЕРБ и присъдружни кръгове. Герджиков като кандидат е Цецка Цачева, само че половин крачка встрани от мейнстрийма. Нещата се промениха с появата на Лозан Панов, който, първо, държи темата правосъдие и корупция много здраво и остро, и второ, има несъгласия с някои от нещата, които направи Радев“, каза Дайнов за Свободна Европа.

Ще се говори ли повече за корупция

Според Дайнов Радев и Панов имат разногласия по някои ключови теми като например „това какво означава справедливост, какво означава правов ред и какво означава съдебна реформа“.

Дайнов се надява, че в хода на кампанията избирателите ще станат свидетели на смислени дебати. „Не очаквам нищо от Герджиков, но от Радев и Панов очаквам сблъсък на идеи“, каза Дайнов.

Панов ще представлява един много широк кръг демократично мислещи хора и очевидно ще критикува Румен Радев за негови пропуски. Това ще бъде интересно“, коментира политологът. „Това може да бъде една нормализация на българската политика, ако не започнат да си крещят един на друг. Да спорят – да, но да си крещят – не, забранено е.“

Геновева Петрова от „Алфа рисърч“ също очаква разговор за идеи в хода на президентската кампания, до голяма степен и заради факта, че тя ще протече паралелно на кампанията за парламентарните избори.

„Двете кампании ще текат паралелно и неминуемо взаимно ще си влияят. Наивно е да се смята, че президентската кампания ще върви само по линия на президентския вот, а парламентарната по другия. Смятам, че и двете кампании няма да останат мълчаливи по въпроси като инфлацията, икономическата криза, здравната криза, Плана за възстановяване, бъдещето на въглищните кампании.“

Социоложката очаква повече дебати и по темите за корупцията и съдебната реформа. Според нея БСП, протестните партии, Румен Радев и Лозан Панов поставят акцент върху тях.

Откъде ще дойдат гласовете

Другият основен въпрос, който възниква след обявяването на кандидатурите, засяга потенциалните избиратели, които тримата ще успеят да привлекат.

Според Евгений Дайнов Лозан Панов ще събере гласове преди всичко от център-дясно, а „център-ляво ще се струпа около Румен Радев“.

По думите му Анастас Герджиков ще разчита на твърдия електорат на ГЕРБ. „Има половин милион герберска клиентела в страната. Този половин милион мисля, че му е гарантиран“, каза Дайнов.

Според Геновева Петрова тримата кандидати получават много ясна подкрепа от отделни партии, въпреки че са издигнати от инициативни комитети.

Нейната прогноза е, че кандидатурата на Румен Радев ще привлече в много голяма степен леви симпатизанти и избиратели на БСП.

Кандидатурата на Герджиков ще привлече в голяма степен дясноориентирани симпатизанти и тези, които традиционно симпатизират на ГЕРБ.

По думите ѝ за Лозан Панов ще гласуват най-вече симпатизанти на „Демократична България“.

„Това, което е любопитно тук, подобно и на парламентарния вот, е да видим дали подкрепата специално за Лозан Панов и отчасти тази за Румен Радев в крайна сметка ще формират една по-голяма общност от анти-ГЕРБ вот или просто досегашният анти-ГЕРБ вот ще се разпредели между тези две кандидатури“, коментира Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари