Недостиг на местата в детските ясли в Русе

0
Част от бившия Дом "Майка и дете“ ще се превърне в нова ясла
Част от бившия Дом "Майка и дете“ ще се превърне в нова ясла

Решението на Общината притеснява родителите

Недостиг на местата в детските ясли в Русе. Според заявките за прием, подадени в електронната система на общината през последната година, извън класирането са 113 деца. За да се справят с проблема, от община Русе ще увеличат местата в 6 ясли.

Денислава Кръстева е принудена да прекрати майчинството си година по-рано заради значително по-ниското обезщетение, което държавата изплаща през втората година.

"380 лв. втората година трудно можем да купим памперси и храна, и т.н. Просто ни принуждава ситуацията да се върнем на работа по-рано“, коментира пред БНТ тя.

За подобни затруднения споделят и други родители, които очакват класиране или вече записват децата си в някои от 9-те ясли в община Русе.

"От гледна точка на финансите доста голямо жонглиране пада“, коментира и Мартин Маринов.

Годишно 800 деца посещават яслите в Русе.

"Определено в последните години има детски ясли, където трайно имаме недостиг на места. Броят на родителите, които искат да запишат децата си в детски ясли, е по-голям от капацитета, който имат нашите детски ясли“, заяви началникът на отдел "Здравни дейности" в община Русе Радостина Пейкова.

"Знам, че не е лесно класирането“, коментира Радостина Енчева.

Затова и от местната администрация в Русе планират увеличение на броя на децата в смесените яслени групи.

"Промяна в нормативната уредба дава възможност, ако трайно в последните 3 години има такъв недостиг на места, да бъде увеличен капацитетът. Досега изискването беше 16 деца, а сега дава възможност 20 деца да бъдат приети в яслена група“, обясни Пейкова.

По време на пандемия новите условия обаче притесняват родителите.

"По-малко деца имат по-малък шанс да се заразят едно от друго. Аз не говоря в момента само за пандемията, има всякакви вируси, всякакви болести, но ако ще се прави такива увеличение, е хубаво и персоналът да е по-голям“, смята Денислава Кръстева.

От община Русе уточниха, че планираното увеличение на броя на децата в групите е съобразено с персонала, който се грижи за тях, а пространствата и начинът на работа е одобрен и от Регионалната здравна инспекция.

"Ние тази година разширихме щата на детските ясли. При необходимост имаме допълнително сестра и детегледачка, които влизат и подпомагат обслужването. Ще се съобразим с противоепидемичните мерки, докогато те са необходими, и разделяме децата на две групи. Имаме достатъчно помещения – 10 деца да са в игралното помещение, 10 деца са в спалното“, допълни Радостина Пейкова.

За да компенсира липсата на места, наскоро община Русе е разкрила допълнителна група в една от яслите в квартал "Възраждане“. Предстои и част от бившия Дом "Майка и дете“ да се превърне в нова ясла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари