Не стигат парите за реставрация на Паметника на Свободата в Русе

0
Отделените 6000 лева за ремонт на Паметника са крайно недостатъчни
Отделените 6000 лева за ремонт на Паметника са крайно недостатъчни Снимка: Dunavmost

Отделените 6000 лева за ремонт на Паметника са крайно недостатъчни

На днешното 39-о заседание на Общинския съвет погледите на съветниците и обществеността бяха насочени към състоянието на русенските паметници, съобщиха от Общински съвет Русе.

Владислав Атанасов направи изказване по време на обсъждането на корекцията на Бюджета на Общината. От докладната става ясно, че за реставрацията на Паметникът на Свободата са отделени 6 хил. лв., които са крайно недостатъчни. Въпросите, които Атанасов повдигна, са обвързани с това, че всички паметници в града се нуждаят от поддръжка, не само Паметникът на Свободата, който е със статут на „паметник с национално значение“.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент неведнъж е говорил от трибуната за историческото наследство на Русе и неговата стойност, включително и за един от символите на крайдунавския град – Статуята на Свободата.

Атанасов спомена още, че в края на управлението на предходното ръководство, Общинският съвет е одобрил 150 хил. лв. за обследване и реконструкция на русенските паметници, с което кметът на Община Русе Пенчо Милков се съгласи и допълни, че средствата са били предназначени за обследване, което не се е осъществило.

Кметът припомни, че още в началото на управлението си се е погрижил за почистването на два от паметника в града – на този на Жертвите на комунистическия режим и Братската могила, а през изминалите месеци е направен и ремонтирано пространството около Паметникът на Моряка.

Кметът отбеляза още, че отделените в Бюджета средства за проект за ремонтиране на Статуята на Свободата в размер на 6 хил. лв. не са подадени правилно и с тях не могат да бъдат извършени необходимите действия.

„Не ни трябват 150 хил. лв., за да направим така, че паметниците ни да бъдат биологично замърсени, нарисувани… Те трябва да бъдат осветени и почистени“ каза още Милков.

От трибуната беше заявено, че в следващата рамка на бюджета ще бъдат предвидени реални стойности, за да бъде извършена процедурата.

Грижата за паметниците с исторически интерес ще покаже отношение, отделно символите на град Русе ще бъдат съхранени с времето. Атанасов припомня още, че опазването на културно-историческото наследство на Русе трябва да е сред основните приоритети на местния парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    4
    до 1
    от доста време Русе няма кмет. Има една карикатура обявена за кмет, но кмет реално НЯМА!
  • 6
    3

    Какви са тия ремонти по никое време- Доходното, Паметника на свободата, басейни...парите ли не стигат за предизборните кампания-партия и за кмет???
  • 9
    2
    Кмете Милков
    Проявете инициатива,организирайте и събиране на средства за Шипка-Паметник.Защо хубавите работи не тръгнат от Русе,както някога е било?
  • 9
    1
    Молба до Кмета Милков
    Моля организирайте кампания DMS RUSE SMS.Така по лесно и бързо.ще се съберат пари.Моля поканете италиaнци и австрийци за реставрацията на паметника.Моля оръдията да се изпратят във Австрия или Германия и да бъдат напълно възстановени и действащи.Моля поръчайте халосни снаряди по поръчка.Русенци искаме да чуем тържествен салют от оръдията за следващият 3 март,за деня на априлското въстание,искаме тържествен салют за деня на Ботев,деня на съединението,за деня на независимостта и за годишнината от рождението на Левски.Не е толкова трудно да се случи.Не позволявайте всеки да бута паметника,това е повече от ясно.Общинският съвет ако забрави за момент своята партийна принадлежност и обществени поръчки това искане може да стане и реалност.Обявете кампания DMS SMS и банкова сметка.Лесно и бързо ще съберете средствата.Няма Българин тук или в чужбина който да не даде своята лепта за светинята символ на свободата. Нека чуем тържествен оръдейни салюти за 3 март. Да живее независима и свободна България,за сега само на думи и лист хартия.Амин
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари