Не се очаква поскъпване на тока и парното

0
"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтин газ през ноември
"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтин газ през ноември Снимка: Pixabay

"Булгаргаз" предлага с 45% по-евтин газ през ноември

Газът може да поевтинее с 45% през ноември. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание на КЕВР, на което беше обсъдено новото ценово предложение на националния доставчик за следващия месец.

Предложената пред регулатора цена е 130 лева за мегаватчас, при 233 лева през октомври. Цената е постигната благодарение на успешни търгове за втечнен газ с двама доставчика, предаде БНТ.

Причините за драстичното поевтиняване са намалените цени на международните борси и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ.

Заради поевтиняването на газа, КЕВР няма да повиши на 1 януари цената на парното, заяви Иван Иванов. Той прогнозира, че не се очаква и поскъпване на тока. Газохранилището в Чирен е запълнено на 88% като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено на 90 на сто от обема си.

По повод излизането на бита на свободния пазар на електроенергия, заложено в изискванията за плащанията по Плана за възстановяване, Иванов заяви, че такъв ангажимент България не е поемала пред ЕК. Сроковете, утвърдени от Брюксел, предвиждат домакинствата да напуснат регулирания пазар да края 31 декември 2025 година. Преди тази дата и с оглед на международната обстановка, излизането на битовите абонати на свободния пазар не е целесъобразно и КЕВР ще отстоява тази позиция, каза още Иванов. 

Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, "Булгаргаз" участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023, заяви още Деница Златева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари