Не посягайте на децата!

1
Дали да изследваме и да ваксинираме масово децата?
Дали да изследваме и да ваксинираме масово децата? Снимка: Actualno.com

Дали да изследваме и да ваксинираме масово децата? НОЩ вече започнаха да подготвят обществените нагласи и повечето родители са разтревожени дали това няма да предизвика неблагоприятни последици и какви биха били ползите за самите деца и за обществото. Ще използвам саркастичните думи на един приятел: "Група учени са разбрали, а други са потвърдили, че ваксината помага най-много на тези, които я продават."

Мнозина питат, имат ли предстоящите избори отношение към подобни намерения цяла година след началото на пандемията и дали целта не е масово карантиниране на семейства от по-млада възрастова група, които не биха гласували за ГЕРБ?

Позицията на СЗО по този въпрос гласи: децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват от възрастните, най-вече от родителите си. Динамиката на преносимост на вируса при децата е тотално различна от тази при възрастните и това не ги прави основен фактор за разпространение на заболяването.

Най-страшни за децата обаче се оказват невидимите щети от Ковид-19 или по-точно от поведението на възрастните и особено на политическите решения за тотална изолация. Изследване на Университетската клиника в Хамбург-Епендорф, което е част от дългосрочното проучване COPSY установява, че у почти всяко трето дете в Германия се забелязват психически отклонения. При първото изследване в рамките на проекта, проведено през лятото на 2020, 70 % от анкетираните декларират, че кризата с коронавируса ги натоварва психически. Във второто допитване, проведено от средата на декември 2020 до средата на януари 2021, са участвали 1000 подрастващи и над 1600 родители. Децата са били на възраст между 7 и 17 години. "Грижите и страховете на децата са нараснали, все по-често се наблюдават и депресивни симптоми", казва ръководителката на проекта Улрике Равенс-Зиберер. Качеството на живота се е влошило, има и случаи на психосоматична симптоматика. Зачестили са случаите на анорексия, страхови неврози и редица други проявления. Две трети от пациентите са показали склонност към самоубийство. Зачестили са случаите на домашно насилие и сексуално посегателство срещу деца. След близо една година в ограничения и нарушаване на социалните връзки, учените забелязват голямо изтощение сред децата и младежите, повечето от които вече нямат сили и са напълно обезверени.

Причината: пандемията, политическите манипулации, медийната психоза, и продължителното налаганите на рестриктивни мерки.

Затова, ако управленския слугинаж е подготвил поредния си сценарий, този път за децата: първо тест за коронавирус, после ваксина и накрая още тлъсти комисионни, то да знаят, че ако друго не, то това ще им изяде главата. Българинът не прощава като посегнеш на децата му.

Антония Първанова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари