Не може в Русе и Мелник да се плаща еднакво за 1 квадратен метър площ

0
За зимното поддържане в община Русе са нужни 1,1 млн.лв
За зимното поддържане в община Русе са нужни 1,1 млн.лв

Общините поддържат и чистят снега по републикански пътища за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

"Има колизия в закона, трябва да се преразгледат и осъвременят нормативите, по които държавата участва в почистването,защото  не може в Русе и Мелник да се плаща еднакво за 1 квадратен метър площ", алармира шефът на общинска дирекция "Обществен ред и сигурност" в крайдунавския град Спасимир Димитров.

Общината получавала  от АПИ около 70 000 лв., а харчела  400 000 лв. за зимна поддръжка на входно-изходните участъци по магитралите.

За зимното поддържане в община Русе са нужни 1,1 млн.лв. "Държавните институции в града не предвиждат пари в бюджетите си, за да почистват прилежащите им територии", напомни Спасимир Димитров.

От общината изпращат на добра воля техника да разрива снега от дворовете на НАП, полицейски управления и други териториални структури.

През 2013 г. държавата не прие исканията на кметове в Русенско да се въведе коефициент "Северна България" на общинските субсидии за зимното поддържане.

Градоначалниците смятат, че парите се разпределят несправедливо с южната част на страната, въпреки по-тежката зима и увеличените разходи за почистване на снега по общинската и републиканската пътни мрежи.

Общините не са длъжни, но са принудени да чистят второкласни, третокласни пътища и трудно си възстановяват разходите, категорични са кметове.

 Областно пътно управление /ОПУ/ поддържа с предимство републиканската пътна мрежа, а местните управи разчитат на техниката на земеделски производители и кооперации.

За третокласните пътища се реагира до 5 часа след паднал сняг, защото първо се разчистват пътищата първи и втори клас.

 "В договорите на общините с фирми не се предвижда машините им да извличат закъсали автомобили", предупреди началникът на ОУПБЗН комисар Димитър Павлов.

В Русенска област републиканската пътна мрежа е 511,6 км, от които първокласни са 109,5 км пътища. Второкласни са 155,1 км, а третокласни - 247 км. През 2015 г. републиканските пътища ще се поддържат от Обединение "Пътно поддържане Русе 2014", в което участват "Пътинженеринг" АД и "Хидрострой" АД, като единствен кандидат в обявената обществена поръчка. За района около ГКПП Дунав мост ще се грижи фирма "Берус".

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари