Не машините, управлението е бъгнато

0
Течът във властта е повсеместен и Борисов трябва да има много тапи, за да го запуши до вота наесен
Течът във властта е повсеместен и Борисов трябва да има много тапи, за да го запуши до вота наесен Снимка: БГНЕС

Течът във властта е повсеместен и Борисов трябва да има много тапи, за да го запуши до вота наесен.

Тече информация за милиони българи. Пробойните в държавната машина са отвсякъде. Управляващите обаче се забързаха стремглаво да отменят наскоро въведения машинен вот. Направиха експеримент на евровота. И дотук.

В разгара на безпрецедентния скандал с хакването на лични данни от НАП и финансовото министерство ГЕРБ в съглашателство с коалиционните си партньори, т. нар. патриоти плюс "Воля", зачеркнаха на първо четене (почти сигурно и на второ) машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Така беше окепазена съвсем идеята за смесен вот наесен - хем да можеш да пуснеш хартиена бюлетина, хем, но само в ограничен брой секции - 6000 в страната, да имаш и възможност да натиснеш копчето на устройството, пише Таня Петкова във вестник СЕГА.

Дали пък няма пряка връзка между двата скандала, течащи успоредно, и целта е именно отвличане на общественото внимание в друга посока?! Или е случайност, съвпадение? Едва ли.

Истината е, че в годините нито една власт - лява, дясна, царска, депесарска-червена и пр., не е възнамерявала наистина да въведе изцяло електронно гласуване. Старият изпитан метод с хартията и отбелязването по архаичния начин в съответното квадратче за предпочитан кандидат или партия ще остане още дълги години. Няма да мръднем от него. Оправданията са безброй - но най-важното е, че електронното гласуване много по-трудно се манипулира.

Машинно гласуване, което беше въведено само преди няколко месеца с поредните спорни и хаотични поправки в изборното законодателство, имаше на евровота през май. Опитът ми на гласувала машинно показа, че вотът е по-бърз и безпроблемен. После се разбра, че не избирателите и не машините са виновни, а секционните комисии са некомпетентни и 50% от машинния вот остана неотчетен. 

И за това управляващите решиха не да обучат секционните комисии, а да... забранят машинния вот

"Сигурността на вота (местния) е изключително застрашена по отношение на сертифицирането,

придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур", аргументира предложението на управляващите шефката на правната комисия Анна Александрова. Ама как не! За наивници ли ни взимате?! Та властта, която е една и съща вече 10 г., за пореден път не може да се справи с огромен теч на лична информация на милиони, а иска да ни убеди, че се притеснява за "бъг" в софтуера и в провал на изборите през октомври. Някак звучи елементарно и неубедително подобно оправдание, като се има предвид и миналогодишният огромен гаф със спирането на работата на Търговския регистър за няколко месеца.

"Претопляте манджата",

обвини журналистите Валери Симеонов, съуправляващ и лидер на НФСБ, в опит да омаловажи скандала. Мнозинството претопля цялата тема, която се търкаля от години, за въвеждането на каквото и да е гласуване, различно от хартиеното. Идеята беше лансирана отдавна, още по времето на Тройната коалиция, когато започна събирането на разпокъсаното изборно законодателство в един кодекс. Още тогава тя беше поставена и се призна и от управляващи, и от опозиция, че подобно гласуване е най-чисто и най-достоверно. Бяха извадени и същите аргументи, че държавата няма пари за машините, много са скъпи, нямаме опит в прилагането им и пр. Да не говорим и колко гафове имаше около броенето на бюлетините, с разнасянето на черните чували с тях из изборните секции, колко сгрешени и загубени протоколи. Скандали имаше и с "Информационно обслужване", което отговаря за компютърната обработка на гласовете и съответно за надеждността на изборния резултат.

Точно дружеството, както и ЦИК бяха използвани сега от мнозинството за щит за зачеркването на машините. Неслучайно в разгара на настоящия скандал из социалните мрежи зевзеци започнаха да се шегуват: "Спокойно. Хакери са хакнали сайта на избирателната комисия и до час ще получим резултатите от местните избори през октомври". Къде шега, къде тъжната истина.

За манипулации на вота, за купуване на гласове, за всякакви машинации се говори преди и по време на всички избори у нас. Опозиция и управляващи постоянно взаимно се замерят с такива обвинения. И като някакъв вид отпор или пък да се замаже временно положението, въведоха, макар и ограничено, машините. "Това не е панацея срещу купения и корпоративния вот", заяви по време на дебата в пленарна зала във вторник на извънредното заседание шефът на депутатите на ГЕРБ Даниела Дариткова по адрес на БСП и ДПС, които заедно бранеха отмяната на машинното гласуване. От своя страна те пък отвърнаха, че управляващите умишлено са го компрометирали на евровота и че при този вот няма недействителни бюлетини, което е гаранция за честността му.  

"Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи", обяви депутатът от левицата Филип Попов. Отвърна му депутатът от ГЕРБ Георги Марков, известен в политическия живот с безкрайните си метаморфози, че БСП "са обсебени от машинното гласуване, защото много пъти са губили избори".

А друг представител на мнозинството стигна по-далеч. Машините били виновни за закъсняването на резултатите от евроизборите - не ЦИК и всичките неуредици в работата й, както и невъзможността безпроблемно и навреме да се справят с преразпределението на остатъка от гласовете, както и с преференциалното гласуване. "Абсолютно безотговорно е, ако твърдим, че 6000 машини наесен няма да поставят под угроза изборите", коментира Александър Ненков от ГЕРБ.

Сетили са се управляващите. Под угроза е цялата държава. Не само за местните избори - и в момента, и като цяло.

Чувстваме се като в паралелен свят - наблюдаваме и си казваме: "Кое ни е нормално?!"

Всеки ден се събуждаме с някакъв скандал, афера - дали не е теч на огромна информация, за която властта трябва да се грижи, дали пък някой висш държавник, политик не се е овъртолил в поредния "Апартаментгейт", не се е уредил с европари, за да си построи лична луксозна вила на чудно място, не е наредил и някои от роднините си с подобна къща - например тъщата си... Накрая, ако има такъв, толкова сме обръгнали от всичко и всякакви политици, че в главата ни е тривиалното "всяко чудо за три дни". Вярно е.

Сега ще е за три месеца - до края на октомври, когато ще се изправим пак пред урните. Няма как, друга по-демократична система на гласуване на доверие на власт не е измислена. Дали ще има машини, най-вероятно не, дали ще има още промени в изборното законодателство в последния момент, и то съществени (по-скоро да), ще видим.

Едно от малкото положителни неща, които се случиха по време на дебата, е, че БСП и ДПС показаха, че могат да действат единни и да дадат някакъв отпор на мнозинството. Провалиха, макар и един път, пленарно заседание и показаха на управляващите, че могат да бъдат стопирани в законодателните си безумства.

Другото, което пролича, е, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през последните няколко дни се позагуби от медийното пространство. Слезе и от джипката си и се зае с държавните дела по "потушаването на поредния пожар". Най-вероятно наесен пак ще се качи и ще поеме из прашните дебри на страната, за да прави лично кампания. А ние пак ще цъкаме с език и ще ругаем и мнозина няма изобщо да отидат до изборните секции. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари