Не искам да е космата, направете нещо

0
Майка води 9-годишното си момиче на козметичка
Майка води 9-годишното си момиче на козметичка

Майки, не водете дъщерите си на кола маска прекалено рано!

Майка води 9-годишното си момиче на козметичка: „Не искам да е космата, направете нещо“.

„Косматото“ детенце е мургаво, със специфични за типа си повече мъх по лицето, ръцете и краката. Въпреки обяснението на козметичката, че е прекалено рано за такива процедури, майката настоява. И така, 9-годишното момиче, което държи кукла в ръка за кураж, започва да ходи редовно на процедури по обезкосмяване, пише Edna.bg.

Историята, за съжаление, е вярна, случва се в София. А разговорите по темата с обезкосмяването на все още непораснали момичета още не сме и започнали.

Когато ние, сегашните жени на 35+, бяхме момичета, обезкосмяването беше тема табу. Майките ни или не го правеха кой знае колко или не смятаха за нужно да въведат нас, порастващите момичета, в тайните на самобръсначката и коламаската със захар. Тогава други методи за обезкосмяване нямаше.

В онези години децата си бяха деца до към 16, после бавно съзряваха и всяка една от нас намираше своя начин да се справи с обезкосмявнато по тялото си някъде към 18.

Днес, когато собствените ни дъщери вече са на 10 и повече години, ситуацията е съвсем различна.

Женското тяло е издигнато в култ, стандартите за красота са ужасно високи и момичетата от най-крехка възраст са бомбардирани с изисквания за външния вид, които изобщо не са за тяхната възраст.

Заради интернет и случилата се междувременно сексуална революция, дъщерите ни искат все по-рано да започват да се грижат за красотата си.

Или пък ние, техните майки, водени от собствените си комплекси от миналото (да ходиш с явни мустаци до 10 клас и да си обект на подигравки от всички), се опитваме да спестим на дъщерите си това нещастие и ги пращаме сами на козметик.

Космите по женското тяло обаче не са просто досаден недостатък.

На първо място те са белег, че момичето постепенно се превръща в жена. Те имат своята и физиологична, и психологическа функция. Тази трансформация – не само в тялото, но и в съзнанието, протича за няколко години.

Психолозите казват така: Оставете момичето да се превърне в жена без да робува на наложени отвън стандарти за красота.

Източник: Edna.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари