Навални се прибра в Москва, отклониха полета му заради тълпа от симпатизанти и медии

0

Самолетът с критика на Кремъл Алексей Навални обратно до Русия кацна в Москва, след като беше отклонен до друго летище, заради насъбрали се негови привърженици и медии.

Критикът на Кремъл Алексей Навални се завърна в Русия след лечение в Германия от отравяне. Полетът с Навални от Германия, където 44-годишният прекара месеци, възстановявайки се от отравянето през август, излетя от летището в Бранденбург в Берлин малко след 15:15 ч. (14:15 централно гринуичко време). Самолетът е на руската авиокомпания “Победа”, собственост на контролирания от държавата “Аерофлот”, информира БГНЕС.

Носейки синя маска за лице, зелено яке и шал, Навални се качи със съпругата си Юлия и зае мястото си на ред 13.

Оцелях. И сега Путин, който даде заповедта за убийството ми, … казва на слугите си да направят всичко, за да не се върна”, написа лидерът на опозицията в профила си в Инстаграм дни преди полета.

В навечерието на заминаването си Навални благодари на хората, погрижили се за него в Германия, между които лекарите, полицията и политиците, с които се срещна по време на петмесечния си престой.

Благодаря ви приятели!” той написа на немски в публикация в Инстаграм.

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”. Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната ѝ с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

ФСИН се позовава на статия в списание “Lancet”, базирана на материали от германската клиника “Шарите”, от която според службата следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври „всички последствия от болестта му са отминали“. В тази връзка той и адвокатът му са били уведомени за необходимостта да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на неявяване ведомството е уведомило, че може да предприеме действия.

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело срещу Навални за мащабна измама. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за проектите му, над 356 милиона рубли са похарчени от Навални за лични цели. Опозиционерът отхвърля всички обвинения като политически мотивирани.

Пред репортери в самолета той каза, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва.

Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек”, каза Навални. “Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома.

Това е най-добрият момент за последните пет месеца”, каза той пред репортери, купили места в същия самолет, отвеждащ го обратно в Москва. “Чувствам се чудесно. Най-накрая се връщам в родния си град”.

Навални и неговите съюзници разглеждат тези действия като опити за предотвратяване на завръщането му и насърчи поддръжниците да се срещнат с лидера на опозицията днес вечерта, когато той кацне на московското летище Внуково.

Повече от 2 000 души заявиха във Фейсбук, че планират да го посрещнат, въпреки че температурите в Москва се движат около -20 градуса по Целзий.

Няколко активисти от втория по големина руски град Санкт Петербург, които пътуваха до Москва, за да поздравят Навални, заявиха, че са били спрени от полицията на гарата и летището в града.

Във Внуково имаше засилено полицейско присъствие, съобщи АФП, след като властите предупредиха, че масови събития няма да бъдат разрешени поради ограниченията заради Covid. Вътре бяха поставени барикади, за да се блокира гледката към зоната за пристигащи. Медии не бяха допуснати вътре в летището. Московските прокурори предупредиха в петък да не се участва в “публичното събитие”, организирано на летище Внуково, като заявиха, че то не е разрешено. Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват, че полицията за борба с безредиците е разположена пред летището.

При пристигането си в Москва, полетът с кремълския критик обратно до Русия бе отклонен от московското летище Внуково до летище Шереметиево заради насъбралите се негови поддръжници и медии.

Руската полиция задържа четиримата най-близки съюзници на Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, съобщи АФП.

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви в Туитър, че сред задържаните четирима е ключовият съюзник на опозиционера Любов Собол.

Кадри, заснети от местни журналисти, показват как полицията отвежда нея и останалите.

Опозиционното издание MBHh Media съобщи, че на летището са задържани поне 10 души, включително журналист. Жданов каза, че сред задържаните са сътрудниците на Навални Руслан Шавединов и Анастасия Кадетова, която управлява регионалния щаб на опозиционната фигура. Задържан, според Жданов, е и Иля Пахомов, който беше с Навални, когато припадна при полета от Сибир до Москва през август.

33-годишната Собол стана известна през лятото на 2019 г., когато на нея и на други опозиционни политици беше забранено да се кандидатират за избори за местни съвети в Москва. Тя обяви плановете си да участва в тазгодишните парламентарни избори.

Вчера Германия предаде на Русия стенограми от разговори с Алексей Навални като част от отговора си на молбата на Москва за съдействие при разследването на отравянето на критика на Кремъл.

“Правителството на Германия приема, че руското правителство сега ще предприеме всички необходими стъпки за изясняване на това престъпление срещу г-н Навални”, каза говорител. “Цялата информация, необходима за разследване на криминални дела като проби от кръв и тъкани, дрехи, е налична в Русия”, каза той.

Навални беше откаран спешно в Берлин за лечение в края на август, след като колабира при полет от Сибир до Москва. Тестовете, проведени от западни страни, включително Германия, стигнаха до заключението, че той е бил отровен с наличния от съветските времена нервно-паралитичен агент „Новичок“.

Блогърът обвини Федералната служба за сигурност (ФСБ), че нейни хора са го отровили по заповед на президента Владимир Путин. Руските власти многократно отрекоха каквото и да било участие и отказаха да разследват случая.

От около десетилетие Навални е символ на протестното движение на Русия, след като набра популярност като антикорупционен блогър и ръководещ антиправителствени улични митинги. Екипът на Навални публикува в YouTube разследвания за богатството на руските политически елити, някои от които събират милиони гледания. Заради това той се превърна в обект на съдебни дела, полицейски набези и затворнически арести.

Навални никога не е заемал изборна длъжност. Той стана втори на гласуване за кмет на Москва през 2013 г., но му беше забранено да се изправи срещу Путин на президентските избори през 2018 г. Неговите съюзници също често са възпрепятствани да се кандидатират за избори. През 2019 г. на няколко съюзници на Навални беше забранено да се кандидатират за градския съвет на Москва, което предизвика масови митинги в столицата, продължили няколко седмици.

Наблюдатели казват, че Кремъл е изправен пред избор днес: или Навални да бъде оставен се разхожда свободно и Кремъл да поеме риска да изглежда слаб, или да бъде арестуван пред стотици хора и камери, предизвиквайки протест на опозицията. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари