НАТО: България взе суверенно решение

0
Европейската външнополитическа служба също публикува изявление в подкрепа на България
Европейската външнополитическа служба също публикува изявление в подкрепа на България

ЕС и НАТО изразиха подкрепа за България във връзка с експулсирането на руските дипломати

ЕС и НАТО изразиха подкрепа за България във връзка с експулсирането на руските дипломати и заплахата на руския посланик Елеонора Митрофанова да поиска затваряне на посолството на Русия в България, предаде БНР

"Решението на България да експулсира 70 руски дипломати като чужди агенти е суверенно решение, което трябва да се зачита", заяви говорителят на НАТО Йоана Лунджеску. Тя допълни, че съюзниците от Пакта категорично осъждат поведенческия модел на притискане от страна на Русия, който тя прилага от дълго време, опитите ѝ да се намесва в демократичните процеси и институции и да взема на прицел сигурността на европейските граждани.

"ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на европейската служба за външна дейност. В него се подчертава, че то е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия служи единствено за допълнителната ѝ международна изолация", подчертават от службата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари