Нашествие на лисици в Русе

13
Многобройни сигнали за лисици, които се разхождат в центъра на града
Многобройни сигнали за лисици, които се разхождат в центъра на града Видео: БНТ

Снимки и клипове непрекъснато се разпространяват из интернет.

Една от тях даже беше уловена от охранителната камера на Регионалния телевизионен център на БНТ, докато обикаля из града.

Действието се развива през нощта - лисицата се опитва да влезе в двора на Телевизионния център, а след това тръгва по улицата. От оградата я проследява една от телевизионните котки, притеснена да не ѝ навлязат в територията. Експертите обясняват, че те са естествени врагове, защото лисицата е от семейство „кучета". А котката е имала основание за притеснение, защото дивото животно е напуснало естествените си местообитания заради храната.

Розали Коев - главен експерт в Регионална дирекция по горите - Русе: Лично аз съм виждал 2 пъти в града лисица. Необичайно е, но не е невъзможно, тъй като тук те намират лесно храна, а в необитаемите сгради и дворове те намират убежище.

Лисиците бързо се приспособяват и се поддават на опитомяване, казват специалистите. И не би нападнала човек.

Розали Коев - главен експерт в Регионална дирекция по горите - Русе: Смятам, че е много по-безопасна от бездомните кучета, поне за хората в града. Тя е диво животно все пак и всички диви животни се плашат от хората.

В Англия и Ирландия лисиците са като нашите бездомни кучета и ако повече от тях установят, че в града по-лесно се оцелява, може да заприличаме на някоя от островните държави.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари