Наредихме се на трето място в света по собствени кибератаки

0

Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев

България е на трето място в света по собствени кибератаки, тоест България се самоатакува. Това каза пред bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Може да се изненадате, но броят на кибератаките от България към света е много по-голям и това, което още ще ви изненадата, е, че ние сме на трето място в света по собствени кибератаки - тоест България се самооатакува“, заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Експертите смятат, че свалянето на сайтовете през почивните дни е по-скоро тест за това каква е реакцията на институциите у нас.

Няма данни за опити за източване на чувствителна информация след хакерската атака срещу 14 сайта на български институции. Това заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите ѝ продължава да се работи по установяването на точната локация на извършителите на деянието.

Според прокуратурата Магнитогорск в Русия е първото място, установено като източник на кибератаката, като впоследствие са локализирани и други точки.

Дали лицето ще бъде предадено на България, това е решение на компетентните органи на друга държава, имаме и възможност за задочна процедура за съдене на лицето, за което сме събрали доказателства, че има съпричастие към престъплението, чрез задочна процедура у нас“, каза Десислава Петрова.

Това е DDos атака, която единствено води до отказ от услуги на сайтовете, за определен период от време, но това е силна червена лампа, която за пореден път трябва да ни предупреди, че имаме сериозни пропуски в киберсигурността“, заяви Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС.

Според Цветлин Йовчев свалянето на държавни сайтове вероятно има и връзка със замесването на България в темата с експлозията над Керченския пролив.

Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев едва ли става дума за атака от страна на Кремъл.

Ние имаме много сериозни пропуски в тази област и съответно нужда от инвестиции на всички институции, които се занимават с проблемите на киберсигурността, но всичко това засега остава в бъдещето“, отбеляза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари