Напрежение около новата транспортна схема в Русе

0
Хората искат връзки между кварталите, да не мръзнат по спирките
Хората искат връзки между кварталите, да не мръзнат по спирките Видео: Русе Медиа

Напрежение около новата транспортна схема в Русе.

Тя трябва да замени старите разписания и линии, които не са променяни от 35 години. Според общинските съветници от БСП обаче схемата не дава отговор на много от проблемите на градския транспорт и по-скоро ще затрудни хората, отколкото да ги улесни. Затова на утрешното заседание на Общинския съвет те няма да я подкрепят и ще предложат да бъде оттеглена за доработване и по-детайлно обсъждане, информира Русе Медиа.

Промените в градския транспорт се очакват отдавна от жителите на Русе, които искат редовни линии и удобни маршрути. Според съветниците от БСП обаче предложението на администрацията има сериозни пропуски. Освен неяснотите около проведеното проучване, което, по думите му, не е публично оповестено, липсват конкретни разписания и обществено обсъждане по кварталите и малките населени места.

Неотменен елемент на всяка транспортна схема са разписанията на превозните средства. Тя се състои от три компонента – линии, маршрути и спирки и разписания. Тук разписание нямаме представено. Как да приемем транспортна схема без един от трите й компонента. За по-ранните часове на започване и по-късните часове на приключване на разписанията, което е било цел, както пише в обосновката на материала, не е представена сравнителна информация по отделните линии къде това е направено. По кои линии имаме по-ранни часове на тръгване и по кои имаме по-късно. Отделно кое налага тоталната преномерация на линиите. Какво допринася това, освен едно пълно объркване на гражданите, особено в първите седмици“, заяви съветникът от БСП Александър Неделчев.

За русенци най-важно е да има маршрути, които да свързват кварталите с работните им места, жп гарата и автогарата. Жители на жк „Дружба“ споделят, че за да стигнат до гарата, трябва да слязат на Кооперативния пазар и да вървят пеша 15-20 минути. А когато носят и багаж, е още по-трудно. За да хванат сутрешния влак за София, трябва да вземат такси, тъй като първият транспорт от квартала им е тръгва в 5.30 ч. Колкото до новите номера на линиите, хората смятат, че действително в началото ще им е трудно, но все пак ще свикнат и ще се справят. Искат обаче да имат добри транспортни връзки, за да се избегне прекачването, което сега често им се налага.

Въпросът за по-лесното ориентиране на русенци в новата транспортна схема и връзките между отделните линии също бе поставен от съветниците от БСП. Според тях би трябвало да се направи интерактивна карта на транспорта, каквато е практиката.

Ако влезете в интернет и пишете транспортна схема за който и да е град, веднага ще видите картата и като чукнете върху маршрута, излиза всичко – спирки, разписания, начални часове, крайни часове“, коментира проф.Николай Михайлов.

От общината обясниха, че новата схема ще осигури повече транспорт в пиковите часове, като разписанията ще бъдат съобразени с това. За първи път ще бъдат открити и обиколни линии, които ще осъществяват връзки между различни точки на града, както и обществен транспорт до Индустриалния парк и Логистичната зона към Мартен. Администрацията ще настоява схемата да бъде приета, тъй като тя е едно от условията по проекта за закупуване с европейски средства на електробуси за екологичен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари