НАП започва проверка на ресторанти и заведения в София

1
Акцията се провежда заради данъчни задължения в размер на 15 милиона лева
Акцията се провежда заради данъчни задължения в размер на 15 милиона лева

Националната агенция за приходите (НАП) провежда акция в ресторанти и заведения в София заради данъчни задължения в размер на близо 15 млн. лв., съобщава БНР.

От списъка с обекти, подлежащи на запечатване в страницата на агенцията става ясно, че един от потърпевшите е ресторант на веригата Spaghetti Company на бул. "Витоша", който е бил запечатан на 6 декември. Други добавени наскоро са заведение за сръбска скара на бул. "Ботевградско шосе" и ресторант в ж.к. Дружба 1 (от 5 декември). Възможно е и да предстои актуализация на списъка, тъй като от НАП говорят за няколко вериги с общо десетина популярни заведения в София.

Говорителят на данъчната агенция Росен Бъчваров коментира пред БНР, че акцията на столичните заведения има две направления. Едното е за данъчни нарушения, които предвиждат запечатване до един месец. Вторият фокус на данъчните са компании, които умишлено се укриват от НАП.

"Това са ресторанти, няколко вериги, които имат десетина популярни ресторанта в София", казва Бъчваров пред БНР.

"Днес проблемът се състои в това, че превърна се в практика едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми, т.е. създава се едно дружество, то работи, работи, ако възникне някакъв данъчен проблем на следващата сутрин се оказва, че обектът се стопанисва от следващата фирма и така този цикъл продължава безкрайно, като предходните дружества трупат задължения често в размер на милиони", допълва той.

Подобни практики излизат на бял свят редовно. В момента при наближаване на прага от 50 хил. лв. някои предприемачи предпочитат да регистрират ново дружество с цел да избегнат регистрацията, често дори не особено прикрити - едно име с пореден номер след него.

"Не случайно бяха предложени промени в законодателството, за да бъде ограничена тази практика на, най-общо казано, фирмена зараза, оперирането на един и същи обект от нови и нови дружества", казва Бъчваров.

Тази есен обаче бяха приети промени в данъчните закони, според които ако две или повече фирми с еднаква дейност, които са регистрирани на един и същ адрес, при регистрирането на ново подобно дружество оборотите на всички ще се събират за целите на регистрация по ДДС. Текстът не се прилага, ако има прекъсване на дейността на работата на съответния обект минимум за един месец между откриването на едната фирма и закриването на другата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари