НАП погна 5000 фирми, заради данък "уикенд"

0
За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели
За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели

Националната агенция за приходите проверява 5 000 фирми, които не са декларирали т.нар. "данък уикенд".

За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целия данъчен кредит. Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров в ефира на БНР.

НАП няма да прави ревизия, а да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението  - лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама“, каза Бъчваров.

Данък "уикенд" няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й. От приходната агенция планират радикална промяна в подхода към некоректните данъкоплатци. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции.

Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък "уикенд", данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение - в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два - за лични цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари