Наистина ли ще има летище в Русе?

9
СДС: Общината е готова да се раздели с терена за летището – кандидатът със сертификат за инвеститор клас А има право да го закупи без търг или конкурс
СДС: Общината е готова да се раздели с терена за летището – кандидатът със сертификат за инвеститор клас А има право да го закупи без търг или конкурс

Опозицията е скептична дали наистина ще има летище в Русе

Приветстваме всяка частна инициатива да се инвестират милиони в Русе, но сме притеснени дали наистина инвеститорът, който е получил сертификат клас А, ще осъществи изцяло проекта си и ще изгради летище край Русе.

Това заяви на пресконференция съпредседателят на групата общински съветници от МК СДС Елеонора Николова, цитирана от Русе Медиа. Тъй като то е последният компонент в целия проект за логистичен център с летище, не е изключено да не се стигне изобщо до него.

Тревогата на съветниците от опозицията е свързана и с начина, по който общината е готова да се раздели с терена за летището – кандидатът със сертификат за инвеститор клас А има право да го закупи без търг или конкурс. Според Елеонора Николова държавата, когато го е прехвърлила като собственост на общината, не го е направила с цел местната власт да го продаде, а да го ползва за собствени цели. В противен случай самата държава е можела сама да го продаде.

„Добрият начин за разпореждане с общинско имущество е публично-частното партньорство. Привлича се частен партньор, който да инвестира свеж капитал и да управлява имота за 30 години – първите 20 ще си възвърне инвестицията, а следващите 10 ще печели. А общината си остава собственик на активите. За нас е недопустимо да се продава общинско имущество. С тази продажба на терена за летището ще се разделим с единствения актив, който е важен за Русе. Това не е добра управленска политика“, заяви още Николова.

Съпредседателят на групата Станимир Станчев коментира, че неслучайно предишният кмет Пламен Стоилов е отхвърлил тези инвеститори, но сега сделката на „управляващото мнозинство“, както я нарече Станчев, ще стане. Той зададе въпрос да не би парите на общината да са свършили и с продажбата на имота да се цели закърпването на бюджета. И припомни, че летището е изключително важно с оглед изграждането на магистралата Русе - Велико Търново, тъй като тогава ще може в Русе да се развият трите вида транспорт – речен, сухоземен и въздушен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари