Най-застаряващото население в Русенско е в община Иваново

0
Според данните на Института 39,4 възрастни се падат на 100 трудоспособни в русенска община
Според данните на Института 39,4 възрастни се падат на 100 трудоспособни в русенска община Снимка: iStock

Според данните на Института 39,4 възрастни се падат на 100 трудоспособни в русенска община

Иваново е общината с най-много възрастни хора в областта, сочат данни на Института по пазарна икономика (ИПИ), съобщава БРЯГ. Според статистиката в общината 39,6% от населението са над 65 години. На второ място е Борово, където старите хора са 38,7%. Следват Ценово – 37,2%, Две могили – 31,9%, Сливо поле - 30,1%, Бяла – 30% и Русе 24,7%.

Според данните на Института 39,4 възрастни се падат на 100 трудоспособни в русенска община.

Областният град Русе е също със застаряващо население спрямо останалите големи градове в страната. Възрастните в Столична община са 19,6%, Пловдив - 20,2%, Варна - 20,3% и Бургас - 21,1%. През 2021 г. делът на населението над 65 години в цялата страна е 23,5% от общото.

Повечето от райони със застаряващо население са с ниска степен на икономическо развитие и ИПИ смята, че част от застаряването е следствие от миграционните процеси и напускането на младите хора към големите градове и извън страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    еми
    Как няма да е застаряло Русе, като на 50 000 жители имаме 50% над 50-годишни?
  • 5
    1
    Тото
    Виновниците са червените нищожествс Йотов и Милков. При Стоилов беше една идея по-добре, но при Пенчо Пъпешът окончателно хлопнаха кепенците на някога великия град Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари