Най-вкусните и полезни есенни храни

0
Доверете се на типичните есенни храни, които предпазват от простудни заболявания
Доверете се на типичните есенни храни, които предпазват от простудни заболявания

Доверете се на типичните есенни храни, които предпазват от простудни заболявания

Есента е сезонът, в който организмът ни се подготвя за студените месеци, когато физическата ни активност е по-ниска, а приемът на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък. От друга страна, това е и сезонът, в който гриповете, вирусите и инфекциите започват да ни атакуват, пише Gotvach.bg.

Заради промяната в климата ставаме доста по-уязвими към всякакви болести. Специалистите съветват да се доверим на типичните есенни храни, които да ни предпазят от простудни заболявания.

Все пак, никой не е по-умен от природата и само трябва да се вслушаме в нейните напътствия, за да имаме тонус и енергия. Желателно е есенното меню да отговаря цветово на характерните есенни багри - наситено зелено, тъмно жълто и блестящо оранжево.

Колкото по-колоритни са храните, които консумираме, толкова по-добре за нашето здраве.

Най-вкусните есенни храни, полезни за здравето

Сладки картофи

Оранжевите представители на картофите са чудесен избор на настоящия сезон на климатични промени. Те са много полезни, тъй като съдържат бета-каротин и фибри в големи дози. Освен това, могат да бъдат консумирани дори от хората, страдащи от диабет заради ниския си гликемичен индекс.

Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават по-бавно за разлика от обикновените им „стари” събратя, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Тиква

Още един вкусен оранжев представител, подходящ за есенните месеци. Тиквата е не само чудесна декорация за Хелоуин, но и здравословна част от ежедневното ни меню. Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант.

Консумацията ѝ може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт, рецептите с тиква са наистина неизчерпаеми, а тиквените сладкиши са любимо изкушение.

Ябълки

Има ли нужда да ви казваме колко полезни са ябълките? Те съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица проучвания са показали, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

Круши

Крушите съдържат по-високи нива на пектин от ябълките, като това ги прави ефективни при намаляването на нивата на холестерол и подпомагане нормалната работа на червата. Поради тези си свойства крушата често се препоръчва от лекарите като хипоалергенен плод, който е с високо съдържание на фибри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари