Най-после Клубът на дейците на културата ще се ремонтира

0
Общината предвижда пълна консервация и реставрация по интериорните и екстериорните художествени елементи и стенописи на сградата
Общината предвижда пълна консервация и реставрация по интериорните и екстериорните художествени елементи и стенописи на сградата Снимка: БНТ2

Сградата на емблематичния за Русе Клуб на дейците на културата най-после ще бъде ремонтирана, а архитектурните и художествените детайли в нея ще бъдат реставрирани. Това става ясно от обявената от Общината обществена поръчка за изготвяне на проект за консервация и реставрация на зданието

Сградата е строена през 1900 г. за жилище с магазини и търговски складове по проект на арх. Нигос Бедросян, разказва вестник "Бряг". От 70-те години на миналия век целият втори етаж е предоставен на Клуба на дейците на културата, в който поколения русенци са слушали джаз и класика, гледали са великолепни театрални постановки и са се вълнували от срещите си с любими творци.

Около приемния салон на втория етаж са разположени богато декорирани 4 стаи, кабинет, зимна градина и пушалня. Стенописите по стени и тавани са дело на италианския художник Карло Франческони. Интерес представлява също полукръглата парадна стълба с парапет от ковано желязо и помещението към нея, отделено от прохода с остъклен портал с богато декорирани дървени детайли. Помещенията за прислугата са били в отделни пристройки, които са съборени. Освен парадното стълбище при входа, за прислугата е била предвидена втора вита дървена стълба. Фасадата (по ул. „К. Иречек“) е с изключително богато пластично оформление. Представителен вид ѝ придават двете фланкиращи кули.

Сградата е обявена за архитектурна и художествена културна ценност от местно значение. Но по нея има редица увредени декоративни елементи. Мазилката над каменния цокъл на външната стена на прохода, както и около полукръглата парадна стълба е напукана от продължително овлажняване. Повредени са и част от стенописите в прохода и стълбището. По тавана над стълбището, който също е изрисуван, има участъци с изцяло паднала или напукана и отлепена мазилка от летвената обшивка. По повърхността на вътрешните стени и тавани има пукнатини, които също засягат стенописите. Лошо е състоянието на дървените входни врати на прохода. Общото състояние на конструкцията на сградата е добро, налице са повърхностни нарушения на мазилките по стени и тавани в близост до отвори за врати и прозорци.

Затова Общината предвижда пълна консервация и реставрация по интериорните и екстериорните художествени елементи и стенописи на сградата. При необходимост ще се изготви конструктивен проект за основен ремонт и реконструкция, за да се осигури надеждността на сградата и земната основа при експлоатационни и сеизмични въздействия.

За русенци остава надеждата, че до края на ремонта ще свърши и пандемията и те ще могат отново да се насладят на красотата и да попият от историята на това културно и архитектурно великолепие на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари