Най-малко многодетни семейства има в Габрово и Смолян

0
За пет години семействата с поне 3 деца са намалели с 2652
За пет години семействата с поне 3 деца са намалели с 2652 Снимка: ThinkStock/Getty Images

Габрово и Смолян са с най-малко многодетни семейства, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане до ноември 2018 г.

От общо 4332 семейства, които са получили еднократна помощ за раждане на трето дете, 76 са в областите Габрово (55) и Смолян (21). Сумата, която им се полага, е в размер на 300 лв., като всички многодетни семейства в държавата са получили общо над 1.2 млн. лв., пише "Монитор".

За четвърто или всяко следващо дете семейството получава по 200 лв. Най-много многодетни семейства пък има в големите областни градове – София, Пловдив, Варна и Сливен.

От данните става ясно още, че семействата с поне 3 деца са намалели с 2652 през последните 5 години. Обикновено българката ражда едно или две бебета, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) средната възраст, на която се появява на бял свят първата рожба, е 27 г. Тези, които живеят в села или малките населени места, раждат малко по-рано.

През 2018 г. 28 470 майки са взели еднократна помощ от 250 лева за първо отроче, като за 8 години броят им е намалял с почти 6000. Премията за братче или сестриче скача на 600 лв., а от нея са се възползвали над 22 хил. нашенци. Държавата е дала общо 20.8 млн. лв. премии на семействата с един или двама малчугани.

Над 900 родилки пък са получили еднократна помощ за отглеждане на близнаци до навършване на годинка в размер на 600 лв. за всяко дете. Помощ за раждане е изплатена на родителите на общо 55 769 новородени. 8 години по-рано те са били с 10 000 повече.

Парите се отпускат след проверка на родените деца и настоящия адрес на майката. Ако всичко е наред, след две седмици се издава заповед за получаване на помощта. Получаването им ще бъде улеснено с промени в наредбата за семейните помощи за деца. Тя предвижда проверка по служебен път на някои от документите.

Междувременно на над 390 хил. българчета е отпусната месечна помощ за отглеждане в общ размер над 240 млн. лв. Тя се получава до завършване на средното образование, но не по-късно от 20- годишна възраст и е в размер на 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две, 135 лв. за три и 145 лв. за четири. За всяко следващо дете тя расте с по 20 лв. На помощи в този размер имат право домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.

За първи път през 2018 г. кръгът на получаващите детски надбавки се разшири. Така тези, които получават между 400 и 500 лв. на човек, вземат 80% от пълния размер на помощта. Това означава, че тези, които са с едно дете, вземат по 32 лв. а с две по 72 лв. Най-голям е броят на семействата, които вземат месечни помощи в областите София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Сливен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари