Най-богатата община плаща мизерно на медсестрите в яслите

2
Заплатата не е оправдание, но до голяма степен обяснява драстичните случаи на издевателства над бебета в София
Заплатата не е оправдание, но до голяма степен обяснява драстичните случаи на издевателства над бебета в София Снимка: iStock

Медицинска сестра крещя на дете на година и половина в столична детска ясла "Мръсницо! Животно мръсно!", илюстрирайки възпитателните си методи със звучни шамари, а поредният случай на агресия в ясли и градини стана общо достояние благодарение на все по-популярния метод за наблюдение на персонала с помощта на записващо устройство, поставено от родителите в играчка.

Всички начело с работодателя на очевидно изкараната от равновесие жена - Столичната община, много се възмутиха и заклеймиха поведението й, тя напусна яслата, преди общината да успее да я уволни, родителите настояха сестрата повече да няма достъп до деца и вероятно желанието им ще бъде удовлетворено, пише ЯНИНА ЗДРАВКОВА във Вестник СЕГА

"Столичната община осъжда категорично непрофесионалното и насилническо поведение на медицинската сестра от 27 ДГ в кв."Надежда", моментално обяви работодателят на жената и започна разследване какво е ставало в яслата - разпитват се директорът и целият персонал, ще има и още санкции и изобщо ще бъде свършена цялата необходима работа, за да бъде сатанизирана неуравновесената и неподходяща за работа с деца медицинска сестра. Без за пореден път да се признае, че виновникът е друг и че е минало крайното време да се вземат належащите мерки войната в общественото отглеждане на най-малките деца да спре. Нищо не оправдава побой и целодневни обиди към малки деца, но реалният виновник това да е норма в столичните, а и не само, обществени ясли и градини е собственикът - общината. Като именно в най-голямата и богата община - Столичната, положението е най-драматично. В момента основната заплата на една медицинска сестра, а по нормативна уредба в яслите за една група деца задължително се грижат поне една сестра и една детегледачка (т.е. лелка), е 665 лева по данни на самите медицински сестри. И това е сред най-ниските възнаграждения в цялата страна   и по-ниско от всички що-годе сравними по-големи градове. В Пловдив например заплатата е поне 800 лв. и скоро ще се увеличи на почти 900 лв. Вероятно и в София реално поне част от заплатите са над стартовата, но от общината не пожелаха да дадат справка за средните възнаграждения.

Да повериш отглеждането на деца на някого, на когото гарантираш едва 665 лева заплата, е престъпление. И макар че далеч не всички сестри си го изкарват на малките, просто за тези пари не следва да се очаква нищо повече от полагане на труд и усилия колкото за толкова пари. С такава заплата работодател няма как да подбира кадри, затова назначава който дойде - пък бил той и с непоносимост към деца, психопат или тежко увреден от дълги години работа в някоя друга от месомелачките на здравната система. Всеки, който покаже диплома, получава работата, защото и текучеството е огромно. За 665 лв. тези жени носят огромна отговорност за огромни групи деца, далеч над нормативно позволените 12-16 (по-скоро раждаемостта ще падне до съществуващите мижави бройки в яслите, осигурявани от Столичната община, отколкото да дочакаме обещаваните от години нови ясли). От тях се иска да отговарят на все по-високите изисквания на родителите и да прекарват по половин ден сред пищящи, ревящи и наакани бебета, без да губят самообладание. Е, голяма част го губят. В по-лекия случай просто напускат, в тежкия това става с помощта на телевизиите. 

В случая с медицинската сестра от "Надежда" тя признала пред директора на яслата, че се е държала с момиченцето така, но обяснила, че била изнервена и уморена. Затова и твърди, че не чувства вина. От персонала пък казват, че не са станали свидетели на случката и едва ли не всички са крайно изненадани. Всъщност не са - обикновено в яслите и градините всички много добре знаят коя сестра и коя детегледачка какво прави, но просто си траят, най-вече директорът. Защото иначе трябва да търси нов персонал, а такъв се намира все по-трудно и съвсем скоро просто няма да има кого да назначат - работата се върши основно от жени в предпенсионна или пенсионна възраст. 

И на това общината отговаря с уволнения, санкции и с "ние бихме искали да даваме и по-висока заплата, така че наистина всеки възможен източник, всеки възможен лев, който можем да отделим за тази цел, ние го предоставяме, защото това е една изключително отговорна професия, на която ние поверяваме на тези хора здравето на децата си, така че наистина се опитваме да направим всичко възможно те да получават едно достойно заплащане". Това казва преди по-малко от месец тогавашният зам.-кмет Данчо Барбалов и уверява, че текат преговори с Министерството на финансите във връзка с Бюджет 2020 г., на които "отново ще поставим въпроса за увеличаване на средствата, с които пък ние можем да повишим доходите“. Отговорът на МФ е ръст с 11% на издръжката за ясли и градини. Колко от тях ще отидат за заплати и дали ръст до 700-750 лв. е драстично повишение, е друг въпрос. А съвсем друг въпрос е и това, че никой не забранява на общината да вдигне възнагражденията с пари от собствения си бюджет, както го правят в редица други градове. Но в София достатъчно пари за ясли и градини явно няма.

Работата в подобна среда е изпепеляваща и, естествено, доброто заплащане е задължително, но не и единствено условие за осигуряване на приемлива грижа в ясли и градини - стига на работодателя - общината, да му пука какво предоставя на своите работодатели - данъкоплатците. Вместо да предостави различни форми на подкрепа на работещите в системата, които са застрашени от бърнаут, Столичната община им обещава видеонаблюдение, което може и да се харесва на повечето родители, но няма да реши по никакъв начин основния проблем - липсата на нормални кадри. 

Но на общината няма защо да й пука - съвсем скоро, макар и на косъм този път, управляващите от "Московска" 33 се убедиха, че нещата стават и без да си дават много зор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари