Над 70 българи остават блокирани по европейските граници

0
Една от най-големите блокади беше на границата между Австрия и Унгария
Една от най-големите блокади беше на границата между Австрия и Унгария

Една от най-големите блокади беше на границата между Австрия и Унгария

483-ма българи са били блокирани в различни държави до понеделник заради пандемията. Към днешна дата те вече са 73. Това отчете министерството на туризма като уточни, че посолствата правят всичко възможно и те да се приберат успешно у нас, предаде NOVA.

Една от най-големите блокади беше на границата между Австрия и Унгария. Въпреки обещания в понеделник коридор към страната ни, едва 70 български коли успяха да преминат граничната бразда. Обяснението на Унгария е, че заради краткия прозорец, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 часа местно време до полунощ. 

"От вчера сутринта седим тук, върнаха ни от границата сега седим тук на 20 километра. Нямаме вода, нямаме храна. Обадихме се на посланика, вече не знам от кого да търсим помощ",  споделя Мирослав Стойчев.

На връщане от гурбет Мирослав се оказва в блокадата между Австрия и Унгария. Запасите, с които разполагат, вече свършват. Снощи при първия зелен коридор стигнали на 5 км до границата и ги върнали. Днес следобед власите раздали по половин литър вода на човек.

"Австрийската полиция също отказва помощ, по никакъв начин не могат да ни помогнат,  защото казват, че възпрепятстването става от унгарска страна. Ние имаме буквално половин хляб останал и три парчета салам. Нямаме ядене, нямаме пиене, не знаем колко може да издържим", каза още Мирослав Стойчев.

Днес премиерът получи уверение, че сънародниците ни ще бъдат пропуснати.

"Към 11 часа днес говорих с Виктор Орбан, защото имаше струпване на автомобили по границите. Всички са под карантина, но влезнахме във връзка, изпратиха писмо, че ако дойдат с полицейски конвой, те ще ги пропуснат, за да стигнат до границата. Задачата на България е всички, които идват от рискови държави, да бъдат веднъж предупредени и втори път - много строго контролирани", заяви премиерът Бойко Борисов.

А министърът на туризма пак призова да не се пътува, защото няма гаранции кога и дали няма да се окажем пред затворени граници на някоя чужда държава.

Засега зад граница остават 73 български туристи. А летният туристически сезон е под въпрос. Заради кризата министерството ще внесе предложение за законови промени, които да дават възможност на хотелиери да предоставят ваучери за 24 месеца напред вместо да възстановяват предплатена услуга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари