Над 60% от българите подкрепят протестите

3
Най-голяма част от българите подкрепят искането за изгонване на мафията и мутрите от властта, следвано от исканията за оставки на Борисов и Гешев
Най-голяма част от българите подкрепят искането за изгонване на мафията и мутрите от властта, следвано от исканията за оставки на Борисов и Гешев Снимка: Канал 3

Най-голяма част от българите подкрепят искането за изгонване на мафията и мутрите от властта, следвано от исканията за оставки на Борисов и Гешев

Малко над 60 % от българите подкрепят протестите от последните седмици, показват данните от проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник", пише изданието.

Почти 50% подкрепят и акцията на Христо Иванов пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец.

Исканията на протестиращите за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев получават одобрение между 45 % и 43 %.

Президентът Румен Радев е подкрепен категорично в конфликта с Гешев - от 45 % от българите спрямо 11 % за главния прокурор (36.8% не подкрепят нито единия, нито другия). В конфликта с Борисов Радев получава 43.9 % подкрепа спрямо 23.2% за премиера (28.8% не застават на ничия страна).

В проучването по поръчка на "Дневник" искахме да изследваме тема, по която пишем и анализираме отдавна и един от въпросите беше дали "задкулисие около Делян Пеевски и Ахмед Доган контролира действията на прокуратурата и главния прокурор" - 50.3 % отговарят утвърдително, докато 15.5 % са несъгласни (вижте графиката).

Според 44.4% същото задкулисие контролира и действията на премиера Борисов.

Изследвахме и твърденията на прокуратурата и медии, близки до управляващите от последния месец - дали "задкулисие около Васил Божков контролира действията на Радев и се опитва да дискредитира правителството" - 31.3% отговарят положително, 40% са нито съгласни, нито несъгласни и 28.4% не са съгласни. (Всички графики са интерактивни)

Ролята на Ахмед Доган според българите е във всички важни обществени сфери - 61.1% (запитаните са давали повече от един отговор), следвани от политика (38.4%), енергетика (31.4%) и икономика (30%). Негово влияние в съдебната система виждат 17.8% от българите, а в медиите - 19.6%. Доган, сред чиито най-цитирани изказвания, е това за обръчите от фирми и разпределянето на порциите, според мнението на участниците в проучването участва и в разпределянето на обществените поръчки. Ролята му в ДПС е ключова според 42% от запитаните.

Напълно подкрепят протестите 41.8 % от българите, а 20.7% заявяват, че "по-скоро ги подкрепят". Въобще не подкрепят - 18.9 % , а по-скоро не подкрепят - 18.6% показват данните.

Над 66 % от българите подкрепят "гражданите, които излизат да протестират спонтанно", а 22.9% - "президента Радев, който застана зад протестите". Минимална подкрепа - около 3% има и за обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който обяви подкрепа за протестите с публикации в социалните мрежи.

Най-голяма част от българите подкрепят искането на протестиращите за изгонване на мафията и мутрите от властта - 46.8%, следвано от исканията за оставки на Борисов и Гешев.

За предсрочни избори се обявяват 37% от подкрепящите протестите.

На въпрос кои партии свързват с мафия и мутри - 47% отговарят всички, следват ДПС, ГЕРБ и БСП. Най-малко българи правят такава асоциация с "Демократична България" и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари