Над 5 милиона души гласуват на предсрочни избори в Каталуния

0
От 30 години насам това е най-трудната ситуация в Испания
От 30 години насам това е най-трудната ситуация в Испания Видео: Нова Телевизия

Каталуния решава дали да върне властта в ръцете на сепаратистите.

Над 5 милиона и половина жители на областта гласуват на предсрочните местни парламентарни избори. Избирателната активност към 18 часа е 68,24%, предаде Нова Телевизия.

Спокойни избори в напрегнати времена. 

„От 30 години насам това е най-трудната ситуация в Испания. Естествено, като имаме предвид и икономическата криза”, коментира Ана Пастор – журналист от „La Sexta”. 

Ана Пастор е един от най-добрите политически журналисти в Испания. И единствената, която успя да организира дебат с  кандидати и представители на политическите партии, които участват в надпреварата. И въпреки че познава добре и политиците, и нагласите на обществото, отказва да прави прогнози. 

„Това са едни различни избори. Двама от кандидатите ги няма – единият е в Брюсел, другият е в ареста”, добавя Ана Пастор – журналист от „La Sexta”. 

И двамата сепаратисти. Пучдемон и Жункерас. Експремиерът и дясната му ръка – бившият вицепремиер. Заради обстоятелствата те не могат да гласуват. Но пък останалите кандидати го направиха. 

„Очакваме голяма активност, каквато никога не е имало в Каталуния”, прогнозира Хавиер Доменеч, кандидатът от Podem. 

А стотици се наредиха на опашка да гласуват, още преди началото на изборния ден.  

„За първи път в историята ще имаме много близки резултати. И всичко се дължи на емоциите. Емоциите са в основата на много от гласовете”, коментира политическият анализатор Чавиер Джанеста. 

В центъра на тези полюсни емоции стоят думите: демокрация и национализъм, смята политическият анализатор Чавиер Джанеста. А в избора за кандидатурите на Пучдемон и Жункерас – Джанеста вижда стратегия, за да отидат повече хора до урните. А ще успеят ли да спечелят повече от опозицията, ще стане ясно тази вечер. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари