Над 30 000 пенсионери се оказаха с орязани пенсии

50
Те са избрали ранното пенсиониране до една година преди навършване на възрастта, като са имали вече нужния стаж за пенсия
Те са избрали ранното пенсиониране до една година преди навършване на възрастта, като са имали вече нужния стаж за пенсия Снимка: ThinkStock/Getty Images

3486 българи са избрали ранното пенсиониране до една година преди навършване на възрастта, като са имали вече нужния стаж за пенсия

Това показват данните на НОИ за първите шест месеца на тази година, предава агенция Фокус.

Те обаче ще получават намалена пенсия пожизнено. Така към края на юни хората с орязани пенсии у нас са 30 771.

Броят им се увеличава спрямо миналата година, когато за първите шест месеца на годината по чл. 68а са се пенсионирали 2616 души, а към края на 2021 г. хората с пожизнено намалени пенсии са били 23 452-ма.

Преди месеци Конституционният съд се произнесе, че пожизнено намалените пенсии са законни. Съдът отхвърлили искането на омбудсманът Диана Ковачева да се отмени пожизненото намаление на пенсиите.

Ковачева обжалваше чл. 68а от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда пожизнено намаление на пенсията на хора, които са се пенсионирали до година преди навършване на възрастта, но с нужния осигурителен стаж. Те губят по 0,4% от пенсията си за всеки недостигащ месец.

Все по-малко хора успяват да се пенсионират и с по-висока категория труд у нас, показват данните на НОИ. Само 19 са хората, пенсионирали се с първа категория труд от общо 25 100 нови пенсионери с първи пенсии за първите шест месеца на годината. 36 души са се пенсионирали при втора категория труд, а останалите са полагали труд в най-масовата – трета категория или имат смесен осигурителен стаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Гост
    Това е отвратителна несправедливост.Какво можех да направя, когато преди десет години майка ми получи инсулт и трябваше да се пенсионирам една година преди навършване на годините, за да се грижа за нея. Нашата здравна система обрича хората с такава диагноза да останат на грижите на близките си. Пет дни след инцидента по пътеката ги изписват от болничното заведение. Близо четиридесет години ( без един месец) съм упражнявала само учителска професия и съм плащала редовно осигуровки към НОИ и към Учителския фонд. И вече десет години всеки месец съм лишена от една сума, каквато получават хора, пенсионирали се като учители, с половината на моя стаж, но с навършени години за пенсия. Тоест, осигуровките им са на половината от тези, които аз съм внасяла. Оказва се, че не е важно какъв принос имаш към осигурителните фондове, а че си навършил n години възраст. ПОЖИЗНЕНО съм ощетявана.Писах до Синдиката на българските учители, до омбудсмана, чета и срещам мненията на професори юристи, които отчитат несправедливото отношение. Получих отговори , информираха ме за решението на Конституционния съд. Няма да го коментирам. Но, много моля някой да сподели, ако има информация как стои подобен казус в други европейски държави. И ако някой се прави на компетентен в сметките : за една година до навършване на изискуемата възраст са ми изплатили около 5000 лв. , а за 10 години са ми отнели близо 10 000. ПОЖИЗНЕНО ще ми отнемат още около 100 лв всеки месец .
  • 0
    2
    Сара
    Това са резултатите от "пп (продължаваме пиците с кристали)"! Новият им лозунг е "да си довършим работата"! Т.е. да доубият българите!
  • 1
    1
    Христов
    Защо не казвате , че получените 12 пенсии при чл68 а дават на "загубилия" сума равна на 20 - 22 години от "загубите". Извод : Не се ли пенсионираш по 68а , ако можеш , си най - големия малоумник и амсалак ! Смятайте бе хора , не слушайте тези псевдо загрижени платени клакьори !!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари