Над 20 килограма взривни вещества са открити в имота във Ветово

1
Димитър е задържан, претърсват се още обекти
Димитър е задържан, претърсват се още обекти

51-годишният Димитър, който пострада след взрив от тротилова шашка в двора си във Ветово, е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Утре той ще бъде изписан от болницата, след което ще му бъде поискана мярка постоянен арест, съобщи наблюдаващият прокурор Николай Николов заедно с окръжния прокурор Георги Георгиев и директора на ОД на МВРРусе ст.комисар Теодор Атанасов. Той остава до утре под полицейска охрана в лечебното заведение, след което ще бъде прехвърлен в дирекцията на полицията, предаде Русе Медиа.

В имота, след претърсване от специалисти от ДОТИ, са намерени над 20 кг взривни вещества – 22 броя тротилови пресовки и 8 найлонови пакета по 2 кг с амониево-селитрено взривно вещество. Тъй като не е ясно дали и на други места във Ветово няма складирани подобни експлозиви, полицията ще извърши проверка на множество адреси.

Изяснява се също дали взривът е предизвикан умишлено от 51-годишния мъж, дали е станало по невнимание или е друго лице е сложило тротила с цел да навреди на обитателите на имота.

Установено е още, че Димитър в дейността си е имал достъп до взривни материали, но тепърва ще се разследва откъде са и в какъв период са събирани. Според обясненията на обвиняемия той ги е складирал в периода 1998 -2010 г. Тъй като става дума за вещества под специален режим, ще се проверява дали са изнесени от предприятието, което работи с взривни вещества в региона, от военното поделение в близост или са добити по незаконни канали. Експертизи ще установяват тепърва дали откритите взривни материали са годни за използване.

До момента 51-годишният Димитър не е имал криминални прояви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари