Над 14 000 души са взели български паспорт през 2018 година

1
За сравнение през 2017 г. български паспорт са получили едва 3380 души
За сравнение през 2017 г. български паспорт са получили едва 3380 души

 

22 594 души са поискали български паспорт пред миналата година, а 14 675 са ги получили. Близо 8 000 преписки са върнати.

Това съобщи Би Ти Ви, като се позова на данни от министерството на правосъдието.

За сравнение през 2017 г. български паспорт са получили едва 3380 души, а за предишната година са били близо 12 900 души.

След арестите в държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която доведе до оставката на шефа и Петър Харалампиев, стана ясно, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Харалампиев получи обвинение от прокуратурата.

Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн, като част от новите мерки срещу корупцията.

Съветът по гражданство е отказал да одобри документите на повече от 1500 души, а 5800 молби са върнати за допълнителни проверки. Причините за това: липса на доказателства за български произход, на свидетелства за съдимост, както и криминални регистрации на кандидатите в държавите, от които идват.

Бранко от Крива Паланка е един от хилядите, които чакат документите си от Агенцията за българите в чужбина, коментира, че в предишни години удостоверението за български произход, което се издава от агенцията за българите в чужбина е ставало за 15-30 дни, а сега се чака година.

Новият временен шеф на ДАБЧ Димитър Владимиров е обяснил пред телевизията, че само през 2018 г. кандидатите са над 15 000, а "ако трябва да се съобразяваме с възможностите на Агенцията към момента, то приемането на заявления не трябва да надхвърля 10 000 годишно...По приемането, обработката и издаването им работят точно осем души".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари