НА ЖИВО: Кога започва ваксинирането срещу COVID-19

0
Брифинг относно разпространението на COVID-19 у нас
Брифинг относно разпространението на COVID-19 у нас

Брифинг относно разпространението на COVID-19 у нас

Крехка положителна тенденция се забелязва вече по отношение на спада на заболеваемостта

16 882 души са с положителни тестове за последните 7 дни, а за тази седмица /едва 4 дни до днес/ броят им е 11 405.

„Правят изключително добро впечатление тези числа. Те са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и продължава да ни притиска. Обнадеждаващи са данните, минаха само 10 дни от началото на мерките. Крехка е кривата и е твърде рано да правим изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото на въвеждането на мерките“, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес.

Той припомни и данните за последното денонощие.

Изключително положителни са данните за натовареността в болниците, въпреки, че все още има области, които почти нямат капацитет. 52% от леглата за пациенти без усложнения на национално ниво са заети, а 42% са заетите интензивни легла.

По-сериозна е ситуацията в Ямбол, където има 98% заетост на болничните легла, Шумен - 85% при лек спад; висока заетост има и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград.

„Доста сложна е клиничната картина в Европа. 14-дневната заболеваемост у нас е 554 на 100 000 население. Така се нарежда се на 9-то място в Европейския съюз и на 3-то място на Балканския полуостров“, попосочи националният здравен инспектор проф. Кантарджиев.

14-дневна смъртност пък е 27,5 на 100 000, като така страната ни е на 2-ро място в ЕС.

„Хубавото е, че се бележи една слаба и крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не трябва да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока“, посочи проф. Кантарджиев.

Здравният инспектор посочи, че в София положителната тенденция е много видна. Последните седмици на миналия месец заболеваемостта там е била над 1000 на 100 000, в края на ноември това е 830 на 100 000, а последната седмица 657 на 100 000.

„Предоставили сме тази информация на всички РЗИ-та по области, тъй като това са едни от най-важните параметри и са основата за взимане на мерки по регионите“, посочи той.

В червено със заболеваемост между 600 и 1000 на 100 000 остават още Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кюстендил, Русе, Сливен, Ямбол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари