НА ЖИВО: Годишен отчет на кмета на Община Русе след 2 години управление

0
Отчетът  се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на общината и на личната страница на кмета
Отчетът се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на общината и на личната страница на кмета Видео: Фейсбук

Годишен отчет за дейността си през втората година от управлението – своята на ръководената от него общинска администрация представя днес кметът на Русе Пенчо Милков

Отчетът  се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на общината и на личната страница на кмета. Градоначалникът започна с най-тежката тема за русенци - качеството на въздуха. 

Ето част от неговото изложение:

„След приемствеността в началото на мандата, за да довършим започнатите проекти преди нас, приоритет през втората година бе да обърнем погледа на държавата към Русе и градът ни да се утвърждава като център на Дунавския регион и Севера.

Той все така е град на първите неща – изявихме се като пионери в социалната грижа, наблягаме и на силно изразения му предприемачески дух.Продължаваме пътя си заедно през непредсказуема световна криза, която сложи отпечатъка си върху всеки дом. Но няма да се уморя да казвам, че когато формулата е „Заедно“, сме несломими. Пандемията засегна икономиката, културата, туризма и образованието, но с опита си от предходната година преодоляваме щетите.

Оборудвахме общинските предприятия с нова, многофункционална комунална техника, за да са по-силни и независими. Така не само както е от години – с външни фирми, но и самостоятелно, започнахме да поддържаме улици, тротоари, булеварди, алеи и паркове, да чистим снега там, където големите машини не могат да достигнат, да мием пътищата с дезинфектиращ препарат – както в централната градска част, така и по кварталите. Намалихме разходите за почистване на улици и поливане на насажденията повече от 8 пъти, като регистрирахме 4 кладенеца. От тях добиваме вода на многократно по-ниска цена, което позволява да поливаме повече, както и да оросяваме града в най-горещите дни.

Противопоставихме се на посегателството над русенския въздух. Не позволихме на чуждестранен инвеститор да изгради цех за леене на метали в града, осигурихме нови измервателни станции, с което действащите са вече 7 (при заварени 2), а показанията им публикуваме онлайн. В лична среща със служебния министър-председател поисках по-строги норми за промишлените замърсители и по-чести замервания на територията на Община Русе. Под наш натиск ТЕЦ Русе изгради сероочистваща инсталация, която намалява и фините прахови частици. Подменяме уредите за отопление на десетки семейства и отворихме новата фаза за кандидатстване за още екологични печки. Заедно с гражданите направихме Програма за въздуха, в която предложихме конкретни мерки за чистотата му.

Възобновихме проекта за Летище Русе. Влязохме в контакт с български авиопревозвач, готов да извършва полети между Русе и столицата. Изготвихме и разпространихме анкета сред гражданите, които проявиха особен интерес към възстановяване на бързата връзка между двата града. Извършихме ремонт на летището, сформирахме работна група от експерти, с чиято помощ последователно ще изпълняваме изискванията, за може летището ни отново да посреща пътници и различни по вид самолети. Имаме изготвени конкретни цели и стъпки за успех на начинанието.

Продължихме да разширяваме автопарка на градския транспорт с нови електробуси и допълнителни тролеи. През 2022 г. общинското предприятие ще стане единственият оператор в Русе, с което ще спрат припокриването на маршрути, войната за пътници и нарушенията. Работихме съвместно с Русенския университет и БАН по мащабен проект за автобуси и кораб, задвижван от водород.

Започнахме строителството на мащабни проекти като изграждането на спортна зала с басейн в кв. „Дружба“ и извършихме редица благоустройства в кварталите „Здравец“, „Дружба“, „Чародейка“ и „Възраждане“. ОП „Комунални дейности“ ремонтира улици и околоблокови пространства, като наложихме системен метод на работа, при който се действа квартал по квартал, а не хаотично „на парче“.

Наложихме строг двустепенен контрол над строителните фирми в процеса на работа и при приемането на обектите. Извършвахме внезапни проверки на използваните материали, за да се уверим в качеството им. Проявявахме нетърпимост към нередностите, а дефектите предавахме своевременно за изпълнение на гаранционните условия.

Разширихме драстично обхвата на камерите за видеонаблюдение, с което броят им надвиши 700, и въведохме 24-часов режим на работа. Предоставихме достъп на МВР в няколко точки и работихме в пълен синхрон с органите на реда, което даде резултат за санкционирането на редица нарушители на обществения ред и сигурност.

Първи в страната започнахме обучение по роботика и кодиране за всички ученици в 3 клас на русенските училища. Въведохме електронните дневници в детските градини и единно меню за всички деца в детските ясли. Подкрепихме отговорното родителство, като отпуснахме еднократна финансова помощ на русенците с второ дете и близнаци. Подпомогнахме пенсионерите, преболедували COVID-19, и останахме първенци по предлаганите социални услуги. Разкрихме и нови две – грижа за хора с психични разстройства и с деменция.

Отличихме най-изявените спортисти и културни деятели в Русе и финансирахме пенсионерските клубове и читалищата, съхраняващи десетилетия наред родовата ни памет.

Започнахме сътрудничество с лидера в България – „Тракия икономическа зона“. Така се въвежда нов модел за работа при изграждане на индустриални зони в Община Русе и тяхното общо развитие. Към момента голяма част от предприятията работят самостоятелно, а не в обособени зони. С промяната ще се дадат възможности за получаване на средства от Фонда за възстановяване общо към зоните.

Организирахме редица събития, които привлякоха интереса на туристите към града ни и започнахме да рекламираме Русе по различен и атрактивен начин. Съживихме връзките с побратимените ни градове и създадохме нови контакти. Срещнахме се с над 17 посланици, консули, търговски аташета и други дипломати. На всеки от тях предоставихме новия инвестиционен профил „Русе-пристанище на нови възможности“, изработен от русенски бизнес организации за потенциалните инвеститори.

Успешно завършихме 10 нови проекта, в процес на управление са 23, а още 7 са депозирани. В подготовка сме да кандидатстваме за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, като определихме приоритетите си и генерирахме нови идеи за посоката на развитие на Русе. Почерпихме идеи и от гражданите, като събрахме градивните ви предложения при подготовката на стратегическия документ „План за интегрирано развитие“.

Неотклонно преследваме целта си управляващите да видят Русе като един от ключовете за развитието на България. Инициирахме редица важни срещи с големите въпроси за решаване:

  • по-строги норми за емитираните от промишлеността вещества, по-чести замервания в производствените цехове и контрол на предприятията-замърсители от страна не само на МОСВ, но и на Дирекцията за национален строителен контрол;
  • изграждане на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево;
  • организация на трафика на тежки и леки автомобили през границата и откриване на редовна Ро-Ро линия и терминали в двата града;
  • минимум 10% от таксите от Дунав мост да постъпват в русенския бюджет;
  • укрепване брега на Дунав и придобиване на Дунавската корабостроителница;
  • подкрепа за развитието на индустриалните зони въз основа на стратегическото ни местоположение;
  • подкрепа за възстановяването на полетите от Летище Русе, за което работим усилено;
  • поддръжка на големите държавни инфраструктурни обекти на територията на Община Русе, подкрепа за образователните институции, Русенския университет и младите хора, за да спрем отлива на население.“

Пълният отчет може да видите тук – отчет-2021

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари