На сбогуване Борисов удари последен шамар на парламента

20
Бившият премиер не пожела да дойде дори за първото заседание на новото Народно събрание
Бившият премиер не пожела да дойде дори за първото заседание на новото Народно събрание Снимка: Ладислав Цветков / bTV

Бившият премиер не пожела да дойде дори за първото заседание на новото Народно събрание

Първото заседание на новото 45-о Народно събрание се провежда в момента в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ № 2. Заседанието беше открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова. Първата ѝ работа беше да направи поименна проверка на депутатите, за да се изясни дали има кворум. Причината беше в неработещата система за електронна регистрация.

Кратко веселие сред депутатските редици настъпи, когато Зайкова прочете погрешно едно от имената. "Какво се случва?", запита объркана Зайкова. Един от сътрудниците ѝ се притече на помощ. "Моля за извинение, имаше печатна грешка", обясни смутено временният председател на парламента на колегите си. Резултатът от проверката - кворумът беше налице. "Моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-то Народно събрание са хора с добро настроение", призова Зайкова, последвана от аплодисментите на депутатите, пише вестник Сега.

Честта да направи първото изявление се падна на нея. "На 4 април нашият народ ни изпрати в тази зала с една, единствена поръка - промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и, надявам се вие, искаме да видим в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни и да не сме най-безпросветни", каза Зайкова. Тя напомни, че страната ни се е свлякла в световната класация по качество на живота. "Това е срам и позор", тъжно констатира председателят. "Ние тук наистина можем да направим нещо много важно. Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една, единствена цел и това е просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. И аз съм сигурна, че всеки един от вас ще даде максимумът от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали формулата за постигането на тази цел и тя е изписана на тази сграда - "Съединението прави силата"", допълни Зайкова.

След това народните представители положиха и клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Същото направиха дистанционно и група депутати, които отсъстваха заради ковид. Сред тях беше и Слави Трифонов.

Президентът говори

Тогава дойде и редът на изявлението на президента Румен Радев. Той беше посрещнат на трибуната с мощни ръкопляскания - много по-различна обстановка в сравнение с последното му слово в Народното събрание, когато депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

Държавният глава призова новите депутати да не се обезсърчават от липсата си на парламентарен опит. "Избирателите поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен. Но тези, които започват политическото си поприще сега, имат шанс да запишат една красива глава в политическата си биография", каза Радев.

"Наследявате една институция в дълбока криза ... Правният нихилизъм на 44-то НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да направи нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това безумие", обяви президентът, след което последваха ръкопляскания. И продължи с косвени нападки към бившите управляващи от ГЕРБ: "На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, и вие го знаете добре, да ви разменя и отдава под наем. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер."

Държавният глава беше категоричен, че управляващо мнозинство не може да се постигне с безпринципна коалиция. По думите му парламентът трябва да предприеме незабавни действия за промени в изборното законодателство - 100% машинен вот, видеонаблюдение, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина. Като приоритет посочи и "неутрализиране на задкулисието".

Оставката на Борисов

С бурни ръкопляскания пленарната зала посрещна съобщението на Зайкова, че правителството на Бойко Борисов е депозирало своята оставка.

Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си, че бившият премиер и хората му не пожелаха да си направят труда дори сега да дойдат в Народното събрание, което 4 години системно пренебрегваха. Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Това е парламент, сърдито заяви Зайкова. Думите ѝ предизвикаха нов взрив от аплодисменти.

Кой ще бъде премиер

Темата кой ще бъде следващият министър-председател доминираше минутите преди откриването на заседанието. Стана ясно, че заявката на ГЕРБ да предложи бившия външен министър Даниел Митов не се приема сериозно от останалите политически сили. Иво Мирчев от „Демократична България” направо определи кандидатурата му като "нелепа".

От „Изправи се! Мутри вън!“ смятат, че формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" трябва да излъчи премиер. „След 12 години издевателства над парламентаризма политическа партия ГЕРБ няма да получи никаква подкрепа, освен своята собствена“, обяви депутатът от коалицията Татяна Дончева, която ще бъде предложена за зам.-председател на парламента.

На БСП се видя странно, че партията на Слави Трифонов не взима отношение по темата. "Засега „Има такъв народ“ е доста мълчалив. Ще дойде момент, която предложената от нас подкрепа ще бъде добре дошла за тях", заяви соцдепутатът Кристиан Вигенин.

Самият Митов обаче заяви пред медиите, че се чувства подготвен за поста. "Аз съм от 20 години в политиката", изтъкна като свой актив номинираният за премиер. От неговата партия ГЕРБ също не се чувстват разколебани. "Ще поканим на консултации политическите сили, които смятаме, че може да ни подкрепят. Предложили сме състав и структура на правителството, средносрочна и дългосрочна програма. Длъжни сме да положим всички усилия да поемем отговорност да бъдем първа политическа сила", коментира депутатът от партията Тома Биков, цитиран БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари