На 88 години почина Доналд Ръмсфелд

1
Бившият министър на отбраната на САЩ имаше ключова роля в периода на Ирано-иракската война
Бившият министър на отбраната на САЩ имаше ключова роля в периода на Ирано-иракската война Снимка: БГНЕС / Архив

На 88-годишна възраст почина бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд

Той е 13-ият министър на отбраната при президента на САЩ Джералд Форд от 1975 до 1977 г. и 21-вият министър на отбраната от 2001 до 2006 г. при президента на САЩ Джордж У. Буш (Доналд Ръмсфелд подава оставката си като министър на отбраната на САЩ на 8 ноември 2006 г.)

По време на службата си като дипломатически представител в Близкия изток (ноември 1983 – май 1984) Доналд Ръмсфелд се превръща в най-важната фигура за американското военно разузнаване, посредник в провождането на стратегическа информация и съвети в техническо направление на Садам Хюсеин в периода на Ирано-иракската война, уточнява БНТ.

Проиракската политика на САЩ е възприета, когато Иран взима превес във войната и възникват сериозни основания, че може напълно да разгроми Ирак. При посещението си в Багдад на 19 – 20 декември 1983 г. Ръмсфелд води 90-минутен разговор със Саддам Хюсеин.

Ръмсфелд донася много подаръци на Саддам Хюсеин от администрацията на Рейгън. Сред тях: пистолети, средновековни боздугани и чифт златни шпори за говедари. До Войната в Персийския залив (1990 – 1991) всичко това стои изложено в Садамовия Музей на победата в Багдад, в който се намират и другите подаръци, връчвани на Саддам от лидери на приятелски държави.

През 1988 г. Ръмсфелд заявява, че пълното възстановяване на връзките с Ирак е било едно от най-големите му постижения.

Доналд Ръмсфелд е роден на 9 юли 1932 г. в Чикаго. Женен е за съпругата си от 1954 г. Имат три деца, шестима внуци и един правнук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари