На 180 градуса: Мангъров срещу Мангъров

2
Доцентът промени и позицията си и за тестването на контактните със заразен, когато самият той беше в студиото на телевизионен водещ, дал впоследствие положителна проба
Доцентът промени и позицията си и за тестването на контактните със заразен, когато самият той беше в студиото на телевизионен водещ, дал впоследствие положителна проба Снимка: btvnovinite.bg

Когато първите заразени бяха открити, а мерките се затягаха, доц. Мангъров имаше критика за всяко решение на щаба

Март, 2020 г. От сюжет в международните новини, COVID-19 стъпи на българска земя. Срещу заплахата правителството изправи оперативен щаб, начело с генерал Венцислав Мутафчийски. А срещу щаба и генерала се изправи специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров, пише bTV.

„Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи“, заяви ген. Мутафчийски.

„Това не е особено опасна инфекция. Не всички, които се разболеят, ще умрат“, каза доц. Мангъров.

Когато първите заразени бяха открити, а мерките се затягаха, доц. Мангъров имаше критика за всяко решение на щаба:

„Трябва да се въведе задължително носене на маски, абсолютно задължително носене на маски“, поиска тогава ген. Мутафчийски.

„Това е маска, a не противогаз. Все едно да си сложите решетка на прозореца и да си мислите, че вътре няма да влизат мухи и комари“, отвърна доц. Мангъров.

За да потуши напрежението, премиерът Бойко Борисов събра критиците на щаба в Медицински съвет. Този съвет го имаше две седмици, в които доц. Мангъров успя да ядоса и него:

„Ние можем да затворим страната, да заключим всичко и въпреки това епидемията ще си продължава. Ще спре, когато поне 70% от населението преболедува COVID-19“, каза тогава той.

МАНГЪРОВ VS ПРЕМИЕРА

„Означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Кажи колко ще умрат и посочи с титлата си, с името си. Тогава ще има смисъл да кажеш: Аз съм професор, ще загинат 5 хиляди души, дайте да видим кои са, да ги хвърлим напред и да загинат“, отвърна премиерът Борисов.

„Аз не искам да умират хора“, каза Мангъров.

Говорихме час-час и нещо, и на 40-тата минута преди да донесат кафето той ми каза: Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“, разказа доцентът.

МАНГЪРОВ VS МАНГЪРОВ

Така след противоречия между доц. Мангъров и щаба, между доц. Мангъров и премиера, развитието на епидемията доведе до противоречия на доц. Мангъров със самия него.

Когато през октомври обяви масовото тестване за излишно, социалните мрежи му припомниха, че в началото през март самият той настояваше за масов скриниг на населението с бързи тестове:

„Тези тестове да започнат да бъдат използвани и то на много широка нога. Защото без тях ние се лишаваме от едно много важно диагностично средство“.

През октомври обаче Мангъров каза, че масовото тестване е абсолютно безсмислено трошене на пари. Доцентът промени и позицията си и за тестването на контактните със заразен, когато самият той беше в студиото на телевизионен водещ, дал впоследствие положителна проба.

„Това, което е разумно да се направи, е да се тестват всички контактни лица, които са там“, беше заявил през март доцентът.

„Ще се изследвам, ако имам симптоми или ако някой ми нареди да се изследвам. Но иначе не, аз ще продължа да си живея по нормалния начин“, заяви той през октомври.

Прогнозите на доцента влязоха и в противоречие със случаи от статистиката.

„Това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-здравата, най-младата аудитория. Това са децата, техните майки, техните татковци, които да се разболеят, няма да им се случи кой знае какво“, каза той през април.

През август обаче 19-годишен абитуриент от Велико Търново без придружаващи заболявания почина от COVID-19.

В началото на лятото, когато от щаба прогнозираха, че след спада в броя на заразените ще дойде нова вълна наесен, доц. Мангъров обяви края кризата:

„Вижда се, че нещата вървят към своя край. Какво очакваме да стане септември. Да дойдат нови хора, които да ни заразят. Няма откъде да дойдат?“.

„В никакъв случай не очаквам да има втора и трета вълна, по начина, по който те бяха описвани, че ще има някакъв апокалипсис“, заяви той през юни.

Същевременно обаче, през октомври броят на новозаболелите у нас рязко скочи до над 1500 души на ден.

„Ще си позволя да кажа името на този доцент - това е Атанас Мангъров. На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

За позициите си по време на пандемията, доц. Атанас Мангъров беше критикуван от представителите на Националния оперативен щаб. Българският лекарски съюз осъди "подаването на противоречиви сигнали" и омаловажаването на сериозността на COVID епидемията", а „Фейсбук“ изтри негова публикация за ефекта от носенето на маски като фалшива новина.

Самият доц. Мангъров беше заснет да се вози в градския транспорт без маска, въпреки забраната и дни след като беше в контакт с доказано заразен с COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари