МВР засекрети биткойни за 4 милиарда лева?

0

В деня, в който криптовалутата биткойн премина психологическата граница от 10000 долара, МВР не потвърди, но и не отрече информацията, че през май месец е конфискувало 213 519 биткойна в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници.

Съобщението на международната правоприлагаща служба SELEC е от 29 май и може да бъде видяно тук. В него конфискуваните биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара, пише Биволъ.

Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара.

По днешния курс 213 519 BTC плюс още толкова Bitcoin Cash достига внушителната сума от 2,45 милиарда долара, или над 4 милиарда лева.

Въпросите, които медията е задала на МВР са имали за цел да се даде публичност на информацията как се управлява и съхранява това несметно имане, което може много лесно да бъде присвоено.

За да се предотвратят злоупотреби е достатъчно да се публикуват публичните ключове на портфейлите, в които са складирани биткойните. МВР обаче отказва да го направи.

В отказа да предостави обществена информация МВР пише, че исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването.

Не е ясно обаче какво пречи да се публикуват публичните ключове, след като информацията за конфискуваните биткойни вече е споделена официално с международната институция SELEC.

Огромен успех или чутовен крипторезил?

Съществува и хипотеза, че МВР е заблудило международните партньори, подавайки грешна информация за сезираните биткойни. Всъщност, ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са сезирани.

Това няма да е първият анекдот сътворен от българските правоохранителни органи, но със сигурност ще е най-голямото изхвърляне публикувано като официална информация.

Най-голямата потвърдена конфискация на криптовалути до момента е 144,336 биткойна, след като ФБР разби сайта „Пътя на коприната“. Биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари