МВР ще проверява полицаи за съдействие на "Делта гард" вместо на съдебен изпълнител

0
Накратко - две фирми си прехвърлят с договор собствеността на асансьорния завод, но трета през това време го е окупирала
Накратко - две фирми си прехвърлят с договор собствеността на асансьорния завод, но трета през това време го е окупирала Снимка: Дневник

Накратко - две фирми си прехвърлят с договор собствеността на асансьорния завод, но трета през това време го е окупирала

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредил проверка защо шефът на районното управление на полицията в Дупница Борислав Динев е отказал да изпълни съдебно решение и да допусне в асансьорния завод в Дупница фирмата "Хах 18", която трябва да влезе във владение.

Проверката е назначена на 10 август във връзка с репортаж на Би Ти Ви, от същия ден, съобщиха за "Дневник" от полицията в Кюстендил. Срокът ѝ е 30 дни.

Главните действащи лица са от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Накратко - две фирми си прехвърлят с договор собствеността на асансьорния завод, но трета през това време го е окупирала.

Фирмата, която трябва да предаде собствеността на завода, е на Илия Златанов - "Изамет 1991 ООД". Той е основният свидетел в разследващата поредица, в която разказва как в опит да спаси бизнеса си заради конфликт със сина си, се обръща към бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Повече за това, четете тук.

Във владение трябва да бъде въведена фирмата "Хах 18". Двете страни са съгласни да предадат собствеността една на друга.

Трета фирма - "ККърекшън", която от юли тази година е с ново име - "Изамет Трейдинг" ЕООД, твърди, че е истинският собственик на завода. На нея Златанов твърди, че е принуден да прехвърли част от бизнеса си, когато се договаря с Петьо Еврото.

Фирмата е наела за охрана на завода "Делта гард" (съсобственик там е Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста). Именно охранителите ѝ не допускат частния съдебен изпълнител, който на четвърти август пристига, заедно с адвокатите на дружеството, за да изпълнят процедурата по прехвърлянето на собствеността. На тази дата е трябвало ключалките на обекта да бъдат сменени, за да може само новият собственик да има достъп.

Частният съдебен изпълнител Елица Христова от Кюстендил разказва пред Би Ти Ви, че отива на място със своя колега Кирил Кирилов. "За съответното действие беше поискано по надлежния ред съдействие от полицията, тъй като очаквахме, че ще има евентуално съпротива при предоставяне достъпа до недвижимия имот", казва Христова.

Полицията, която по закон трябва да съдейства на частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение, отказва да го направи. Вместо принудително да отстранят този, който е окупирал завода и пречи на влизането на новия собственик, на място пристига шефът на полицията Борислав Динев, заедно с още двама униформени. Той се опитва да отложи изпълнението на процедурата. Нещо повече - разговорява по телефона с някой от "Делта гард". От него се разбира, че фирмата, която твърди, че е собственик, ще изпрати доказателства за това по факса на полицията. Претенциите на тази фирма са отхвърлени от съда и това е окончателно.

"Три часа началникът на РПУ-то настояваше да изчакаме. Такива документи не само че не бяха изпратени по факс. Да не говорим, че такава процедура изобщо не съществува. Началникът на МВР стигна до абсурдни ситуации да ни кани на обяд, да ни обясни как ще ни поеме разноските по пътуването и прочие и прочие", обяснява пред Би Ти Ви адвокат Грета Ганева, която защитава интересите на дружеството длъжник.

"Много тъжно е и мъчно е да гледаш човек, който се гърчи, разбирайки, че поставя главата си на дръвника. Но той пое този риск и докрай не пожела да допусне да бъде извършено законосъобразното действие, това, което е предписано от закона, съзнавайки, че извършва нередности. Впрочем, на два пъти упомена, че това, което прави, неговият началник от ОДМВР, сиреч директор на ОДМВР-Кюстендил е запознат", разказва още Ганева.

След като опитите да бъдат допуснати са неуспешни, по думите й, на място пристига кола на охранителната фирма "Делта гард", както и автомобил на столичната дирекция на полицията.

"Не знам какво се случва и поради каква причина и кой ги изпрати от София, въз основа на какво? При всички случаи, обаче, това трябва да е някой началник, който да е на ниво над ОДМВР-Кюстендил и над СДВР и най-вероятно, това трябва да е или ръководителя на ГДНП или министърът, не знам", коментира още Ганева.

Пред Би Ти Ви от районното управление в Дупница уточняват, че "полицейски екип е бил на място след сигнал и молба на частен съдебен изпълнител. Целта на присъствието на униформените е била - гарантиране на обществения ред. Съдебният изпълнител не е бил допуснат в сградата от служители на частната охранителна фирма, осъществяваща охрана на обекта. Съдебният изпълнител и управителят на охранителната фирма са уточнили детайли, свързани с предоставяне на необходими документи, не се е наложила каквато и да била намеса на полицията".

В крайна сметка частният съден изпълнител преценява, че трябва да насрочи друга дата за изпълнението. "Дневник" се свърза с Елица Христова и помощник частният съдебен изпълнител Кирил Кирилов, но и двамата не можеха да говорят.

Кои са "Делта гард"

"Делта гард" е охранителна компания, която се свързва с Димитър Спасов, известен и с прякора Митко Каратиста. Името на фирмата беше посочена от Илия Златанов пред "Антикорупционния фонд" за филма "Осемте джуджета". Там той разказа, че охранители на тази компания са го следвали постоянно и са охранявали бизнеса му. Името на фирмата беше спомената и от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира извън страната, според когото гардове от "Делта гард" са били сред провокаторите на протеста. От компанията пък предупредиха в профила си във "Фейсбук", че ще съдят всеки, който си позволи да ги свързва с агресия срещу протестиращи или срещу журналистите, блъскани в "София Тех парк".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари