МВР със страшна статистка: За 3 месеца в Русенско 16 ранени и 2 загинали деца

0
Катастрофите с деца стават най-често при ясно време, през дневните часове, когато подрастващите използват свободното си време за игри
Катастрофите с деца стават най-често при ясно време, през дневните часове, когато подрастващите използват свободното си време за игри Снимка: Русе Медиа, стоп кадър

На 15 септември стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя ще продължи до края на месец октомври и ще се проведе с различни инициативи

От сектор „Пътна полиция“ Русе са предоставили кратък АНАЛИЗ, КАСАЕЩ ДАННИТЕ ЗА ТЕЖКИ ПТП С ДЕЦА И ЮНОШИ ДО 17-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОДМВР-РУСЕ ПРЕЗ ПЕРИОДА 01.06.2021 Г. – 31.08.2021 Г.

На територията на ОДМВРРусе през периода от 01.06.2021г. до 31.08.2021г. в 17 ПТП са участвали 18 деца, при които са ранени 16 - 13 леко ранени, 3 тежко ранени и 2 загинали.

Като деца участници в ПТП с пострадали се разпределят така:

- Като водачи на ППС са били ранени 5 деца.

- Деца участници в ПТП като пътници в ППС са пострадали 7, от които 4 леко ранени, 1 тежко ранено и 2 загинали.

- Деца участници в ПТП като пешеходци саранени 6 деца, от които са ранени 4 леко и 2 тежко .

Поради нарушения извършени от водачи са убити 2 деца и ранени 15 деца. Поради друга причина е ранено 1 дете.

За най-често извършваното нарушение - управление с несъобразена скорост с пътните и други условия и при наличие на деца в близост до пътното платно са ранени 2 деца. Поради отнемане на предимство са ранени 3 деца. Поради неспазване на дистанция е ранени 2 деца, а поради други нарушения извършени от водачите са загинали 2 деца и са ранени 9 деца.

По показателя, състояние на времето продължава тенденцията при ясно време да настъпват най-голям брой тежки ПТП с участие на деца, при такова време са загинали 2 деца и са ранени 15 деца, при дъжд е ранено 1 дете.

По показателя час на денонощието през светлата част на денонощието са загинали 2 деца и са ранени 15 деца, а през тъмната част на денонощието е ранено 1 дете.

По място на тежки ПТП статистиката показва, че 2 деца са загинали и 14 деца са ранени на улични и пътни отсечки. На кръстовища са ранени 2 деца.

За разглеждания период 01.06.2020 г. – 31.08.2020 г. са настъпвили 2 тежки ПТП със загинали деца.

Изводи:

1. ПТП с деца настъпват най-често при ясно време, през дневните часове, когато подрастващите използват свободното си време за игри и управление на ППС.

2. Децата, видно от събраните данни за местата, където са възниквали ПТП, не познават и или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка, както и с местата за безопасно пресичане.

3. При контрола над пътното движение впечатление прави лошия пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила.

4. От направения анализ се установи, че няма места с концентрация на ПТП с пострадали деца на територията на населените места от Област Русе, както от републиканската и общинска пътна мрежа.

В линка ще имате възможност да се запознаете и с препоръките за безопасност към децата и възрастните, подготвени от експертите от ГДНП - МВРБЕЗОПАСНОСТ ПО ПЪТЯ ДО УЧИЛИЩЕТО И ОБРАТНО

Акцията  „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ започва  на 15 септември. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата на пътя, а и на всички участници в движението.

Преди началото на учебната година са извършени проверки в районите на детските градини и училищата за маркировка, осветление, сигнализация с пътни знаци.

Извършват се охранителни проверки на учебните заведения. Провеждат се срещи с охранителите, които ще трябва да следят за хора със съмнително поведение и се обсъждат действията, които те трябва да предприемат като забележат противообществени прояви или други инциденти.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

През периода на акцията служители на полицията ще осъществяват още и засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и на техните придружители. По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят и дали водачите спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, като ще контролират и правилното пресичане от страна на пешеходците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари