Музиката на Брамс слага началото на фестивала „Алегра“ в Русе

0
Творчеството и на две изключителни жени от неговото обкръжение – Клара Шуман и Полин Виардо ще звучи в зала „Европа“ на Доходното здание
Творчеството и на две изключителни жени от неговото обкръжение – Клара Шуман и Полин Виардо ще звучи в зала „Европа“ на Доходното здание Видео: Русе Медиа

Музиката, сътворена от Йоханес Брамс и от две изключителни жени от неговото обкръжение – Клара Шуман и Полин Виардо, ще прозвучи в първия концерт от 6-ото издание на Музикалния фестивал и лятна академия „Алегра“ в Русе.

Откриването е тази вечер от 19.30 ч в зала „Европа“ на Доходното здание, а програмата ще бъде изпълнена от двама невероятни музиканти – пианиста Людмил Ангелов и виолиста Румен Цветков, информира Русе Медиа.

Концепцията за представянето в един общ проект на творбите на Брамс, Клара Шумен и Полин Виардо е на Людмил Ангелов и Румен Цветков, които са я реализирали в издадения наскоро диск Brahms Alliance. „С него имаме турне в Америка, Канада, Европа, а тази вечер ще изпълним част от произведенията и в Русе. По времето, когато са творили Брамс, Клара Шумен и Полин Виардо, музиката, написана от жени, не е била толкова популярна, макар да е много красива“, сподели Румен Цветков.

Людмил Ангелов разказа, че отдавна се интересува от фигурата на Полин Виардо – една от най-известните оперни певици на 19 век. Родена в семейство на певци, тя от млада се развива и в други посоки и аспекти. „Била е ученичка по пиано на Лист, което говори много за качествата й, била е и много талантлив композитор. Открих доста нейни творби, когато работих по съвместен проект с певицата Ина Кънчева. И заедно с Румен решихме да обградим Брамс с тези две жени, които са формирали общ творчески кръг и са обменяли идеи“, каза Людмил Ангелов.

В програмата тази вечер ще прозвучат три романса от Клара Шумен, шест пиеси на Полин Виардо, както и Соната №1 за виола и пиано фа минор от Брамс. Оригиналът е за цигулка и пиано, но двамата изпълнители ще я представят във варианта за виола. Те са включили и още едно интересно произведение – „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Тази година „Алегра“ отново залага на експеримента, разказа организаторът Петър Найденов. Докато през 2018 г. темата е била връзката между джаза и класиката, през 2019 г. професионалистите протягат ръка на аматьорите. Това ще се случи в концерта на 21 юли, когато музиканти от Швейцария и млади изпълнители от Лятната академия ще излязат заедно на сцената. По традиция фестивалната програма предвижда концерти камерна музика, като в единия от тях преподаватели и студенти също ще свирят заедно. В самата Лятна академия ще има майсторски класове по цигулка, класическа китара, виола, виолончело и камерна музика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари