Мутра от полицай не се бои! И има защо

0
МВР и прокуратурата са заети да се самовъзхваляват и да пишат декларации, докато бандитите вандалстват
МВР и прокуратурата са заети да се самовъзхваляват и да пишат декларации, докато бандитите вандалстват Снимка: Кадър bTV

Една дузина мъже нахлуват в лъскаво заведение в София посред бял ден. Започват да трошат мебели пред очите на десетки изумени клиенти. Те изобщо не крият лицата си, независимо че очевидно мястото е опасано с камери. Безпардонно вадят ножове и режат столове, дивани. Не им пука от МВР, прокуратура, служби, правителство. Мутрите си тръгват, като крещят: "Шефът да се обади на когото трябва, за да се разберат". Никой не се обажда на полицията. Нито от потърпевшите. Нито от свидетелите.

Не, това не е случка от мутренските времена на 90-те години. Главни действащи лица в нея не са СИК, ВИС-1, 2 или 3. Става дума за съвсем прясна история, от 18 часа на 12 август 2019 г., пише Александър Александров във вестник Сега.

Последва "мълниеносна реакция" на МВР, изразяваща се в нелепи заклинания как въпросната случка категорично не показвала връщане на мутренските години, че не ставало дума за изнудване и рекет, а просто за неуредени бизнес отношения между съдружници. Сякаш това успокоява някого - формално погледнато, и мутрите се пребиваха и избиваха по същата причина. Вече имало задържани и щял да бъде привикан целият криминален контингент в полицията на "профилактика" (каквато беше практиката в онези мутренски времена, към които не се връщаме). Само дето не "посъветваха" гражданите да не ходят по ресторанти или да залягат под масите, като видят дебеловрати, по челния пример на един бивш главен секретар на МВР.

Очевидно МВР и прокуратурата не осъзнават или не желаят да признаят пълния си провал.

Достатъчно доказателство за него е фактът, че спорещите страни изобщо не се и опитват да решават взаимоотношенията помежду си по нормален и законен начин. И че изобщо не им пука дали някой ги снима, арестува, заклеймява. Защото са сигурни, че ще им се размине. Противно на десетките очевидци, които са убедени, че няма да получат никаква защита от правоохранителната система.

Това, за съжаление, не е изолиран инцидент. Само часове по-рано огромни огнени пламъци озариха Козлодуй - запалени бяха колите на доскорошна общинска чиновничка от средно ниво. Според нея случилото се има пряка връзка с нейните сигнали за нередности в общината, на които се е натъкнала в работата си.

От МВР и прокуратурата - ни вопъл, ни стон

Оттам още не са разкрили и извършителя на палежа на самата козлодуйска кметица, случил се в края на април т.г.

Или пък да вземем историята с опожарената кола на скулптора проф. Велислав Минеков в столичен квартал. При него правоохранителната система бе много по-заета да опровергава, че цел на бандитите бил скулпторът, отколкото да си признае, че на гангстерите изобщо не им пука от прокуратура и МВР. То не бяха версии, че обект на палежа бил някакъв сърбин с право на пребиваване в България, че пак ставало дума за някакви неуредени финансови отношения и какво ли още не. Извършителите междувпрочем още не са открити.

Така че мутренските времена може и да не са се завърнали.

А просто да са започнали по-зловещи

Всичко това се случва на фона на всекидневни хвалби от прокуратура, МВР и служби как са арестувани 10-20-50-100 души, как са разбити 5-10 или 15 групи за рекет, пране на пари, пласиране на наркотици, трафик на хора, как разкриваемостта на телефонните измами се била повишила от 5 на 10%, а на домовите кражби от 29 на 33%! И на ежечасни декларации, възвания, становища в подкрепа на безпрецедентно "ефективните" прокуратура и служби и особено на кандидат главния прокурор Иван Гешев, когото "лошите" медии не харесват. Изобщо да не коментираме как, след като се "справи" с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, прокуратурата се хвърли да "разкрива" битови убийства като това във Варна, извършено от 91-годишен, който дори не е отричал вината си. По традиция в България битовите убийства се разкриват 99% само дни след извършването им. И е, меко казано, странно да се хвалиш с подобно "разкритие" като кандидат за главен прокурор.

Или пък да вземем най-прясната хвалба - с разбита страшна наркогрупа, която пласирала наркотици от 4-5 години из цяла София. От две години тя била наблюдавана и разработвана от държавното обвинение и службите. Ще оставим настрана защо е нужно толкова време за реализация и не е ли малко нахално да гледаш две години как тези хора купуват, продават, тровят, нанасят телесни повреди и заплашват. Накрая обаче се оказва, че след толкова разработване от всички 32-ма обвинени са задържани само 7. Останалите 25-има, включително и ръководителят, се издирват. В страната и в чужбина! Какво ли щеше да е, ако ги бяха наблюдавали 5 или 10 години? 

Но замълчи, сърце - подобни въпроси, сравнения и констатации като нищо ще бъдат обявени за политическа атака за сваляне на правителството! Нали не очакваме тези хора да признаят собствената си некадърност?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари