Мухлясалият хляб се оказва опасен за здравето

0
Той може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането
Той може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането Снимка: БГНЕС / Архив

Българинът е свикнал на масата да не сяда без хляб. И въпреки че редица диетолози смятат, че именно това е един от продуктите, който води до напълняване, той е неизменна част от храната ни

В същото време обаче трябва да се внимава. Оказва се, че хлябът може да бъде и опасен и това няма нищо общо с напълняването, пише zdrave.to

Когато печените изделия достигнат края на срока на годност, върху тях често се образува мухъл. Много хора предпочитат да отрежат „замърсеното“ парче и да оставят останалата част от хляба за по -късна употреба.

Диетологът Елена Мотова разказа до какви последици може да доведе поглъщането на мухъл, който е заразил хляба.

Правилото за икономия и пестеливост, заложено в нас от предишните поколения, всъщност се оказва много опасно за живота. Мухлясалата храна може да предизвика алергии и понякога да причини сериозни проблеми с дишането.

Специалистката обясни защо използването на мухлясали хлебни изделия е особено опасно. Тя посочи, че порестите храни като хляба могат да имат замърсители точно под повърхността.

Мотова отбеляза също, че тези, които се страхуват и избягват по всякакъв начин консервантите в храните, не разбират, че се използват за предотвратяване на мухъл.

Диетоложката обясни, че почти всички меки храни съдържат голямо количество влага, поради което патогенните бактерии и мухълът, който често ги придружава, много лесно проникват в продукта.

Това обяснява невъзможността да се отървете от мухъл, като просто отрежете разваленото парче.

Опасността от мухъл се крие преди всичко в способността му да произвежда токсични химикали - микотоксин. Понастоящем няма ефективни методи за отстраняване на тези съединения от храната.

Микотоксините са изключително термично стабилни и могат да издържат на температури от 100 ° C или повече.

Ако тези вещества постъпят в организъм със слаб имунитет, могат да възникнат опасни усложнения. Най-леката форма на заболяването ще бъде алергия под формата на зачервяване, лющене на кожата и пр.

Някои хора с алергии към мухъл могат да получат оток на Квинке, който дори е фатален (ако пациентът не получи медицинска помощ навреме).

Ако откриете мухлясала храна, експертът съветва незабавно да се отървете от нея. Освен това си струва да проверите какво е било наблизо, тъй като спорите могат лесно да проникнат в съседните продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари