Може ли магнезият да ви помогне в отслабването?

0
Ценният минерал има много ползи за здравето
Ценният минерал има много ползи за здравето

Ценният минерал има много ползи за здравето

Магнезият е невероятно важен и ценен минерал, който има редица важни функции за тялото. Той отговаря за нормалната нервна проводимост, за състоянието на костите, за сърдечния ритъм, производството на енергия, работата на мускулите, транспорта на калий и калций на клетъчно ниво и много други. Почти всеки орган в тялото се нуждае от магнезий, за да функционира. Той е незаменим за бъбреците, сърцето, нервната система, мускулите, костите, пише az-jenata.bg.

Магнезият помага и за нормалното протичане на метаболитните процеси. Възможно ли е той да ви помогне да отслабнете? Краткият отговор е "да".

Въпреки че няма категорични изследвания по този въпрос дали магнезият успява директно да помогне в отслабването и загубата на тегло, той може да бъде от полза за всеки, който се бори с излишните килограми и може да подобри цялостното здраве.

Проучване от 2012 година, публикувано в Journal of Caring Sciences установява, че магнезият помага за намаляване на задържането на излишното количество вода, причиняващо подуване на корема, крайниците и клетките в тялото, пише healthdigest.com.

Друго проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Sports Science & Medicine установява, че приемът на магнезий и храни, богати на ценния минерал помага за намаляване на кръвното налягане дори при хора, които не тренират достатъчно и имат ниска физическа активност.

Магнезият би могъл да подпомогне и усвояването на инсулина от клетките, което може да облекчи състояния като инсулинова резистентност и метаболитен синдром, свързани с наднормено тегло и повишен риск от диабет. Това установява изследване на метаданни от проучване от 2013 година, публикувани в Journal of Nutrition.

Важно е да се отбележи, че колкото и ползи да има магнезият за здравето и отслабването, това не може да замести здравословното и балансирано хранене. Не по-малко важно е да тренирате редовно и да се движите повече.

Как да си набавите повече магнезий без добавки?

Към ползите за здравето от магнезия могат да се добавят свойствата му, свързани с намаляване на главоболието, борбата с депресията и подобряване на работата на мускулатурата при упражнения и двигателна активност.

Най-добрите източници на магнезий са пълнозърнестите храни, семената, бобовите растения, ядките, млякото и зърнените култури. Ценният минерал се среща още в авокадото, бананите, ябълките, стафидите, броколите, морковите, тиквените семки, картофите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари