Мозъчен имплант превръща мислите в реч

0
Ново научно откритие дава надежда на хората, които не могат да комуникират
Ново научно откритие дава надежда на хората, които не могат да комуникират Снимка: Shutterstock

Хората, които не могат да комуникират поради нараняване или увреждане на мозъка един ден могат да говорят отново.

Надежда за това даде ново научно откритие на революционен имплант, който декодира думи директно от мислите на човека, съобщават АФП и БГНЕС.

Няколко неврологични състояния могат да унищожат способността на пациентите да артикулират и много от тях разчитат на комуникационни устройства, които използват движения на главата или очите, за да възпроизведат една дума.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско заявиха, че успешно са реконструирали „синтетична” реч. Те са използвали имплант, сканиращ мозъчните сигнали на доброволци, разчитайки по този начин няколкостотин изречения на глас.

Макар да подчертават, че технологията е в ранен стадий, тя все пак има потенциал да транспонира мислите на немите пациенти в реално време.

Екипът е предприел триетапен подход. Първо, те помолили произволни участници да разчетат изреченията на импланта върху наблюдаваната невронна активност на повърхността на мозъка, докато се записва акустичния звук на думите.

След това те трансформирали тези сигнали в съответното физическо движение, необходимо за специфичните артикулации на челюстта, устата и езика - преди да ги преобразуват в синтетични изречения.

Най-накрая избраните случайно доброволци са идентифицирали думите и изреченията от компютърната реч.

Записите са необичайни: малко размити, да, но симулираните изречения имитират онези, които пациентите изговарят с такава близост, че повечето думи могат да бъдат ясно разбрани.

„Това би могло да отвори пътя за имплант, който да превърне в думи мозъчната дейност на пациенти, които знаят как да говорят, но са загубили способността си да го правят“, казва Едуард Чанг, автор на изследването.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари