МОСВ не донесе на русенци извинения от Ревизоро

4
Какви обещания даде заместник-министъра Атанаска Николова при посещението си в Русе
Какви обещания даде заместник-министъра Атанаска Николова при посещението си в Русе

"Основната ни цел е намиране на трайно и устойчиво решение за качеството на въздуха в Русе"

Това заяви пред медиите заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Тя, заедно с другия заместник на Емил Димитров - Николай Кънчев, зам.-директора на ИА по околна среда Михаил Бъчваров, шефът на РИОСВ-Русе Анатоли Станков, началника на отдела по въздух и вредни физични фактори в РИОСВ – Русе инж. Христо Милков, русенския кмет Пенчо Милков, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, областния управител Галин Григоров и неговите заместници - Свилен Иванов и Валентин Колев, проведоха среща за чистотата на въздуха в Русе. Двамата зам.-министри са в крайдунавския град по заповед на министър Димитров.

От снощи по разпореждане на Николова работи отново мобилната станция, чието действие бе преустановено, а резултатите от измерванията да бъдат достояние на гражданите. Втора мониторингова система ще бъде предоставена за нуждите на града, стана ясно още от думите на заместничката на Ревизоро. Извинения от името на министъра обаче не бяха поднесени на русенци, както препоръча Красимир Каракачанов, пише Бряг Нюз.

За сметка на това обаче от МОСВ поемат ангажимент да се извърши засилен контрол и да се повиши капацитета на РИОСВ: "Русе получава пълната подкрепа за трайно решаване на проблема", обеща Николова на гражданите на Русе.

"92 индустриални предприятия на територията на общината са потенциални замърсители, а 17 от тях за замърсители на интензивно миришешщи вещества. МОСВ прави проверка в едно предприятие, резултатите от която ще са готови на 18 септември. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", поясни зам.-министър Николова.

Тя обясни още, че мониторинговата станция може да бъде надградена и модернизирана така, че да удовлетвори нуждите на Общината, като това обаче е за нейна сметка.

Попитана като е била зам.-кмет на Бургас с какви средства е закупена за нуждите на града мобилна станция за измерване качеството на въздуха, Николова призна, че това е станало със средства по т. нар. Норвежка програма.

"Сами не можем да се справим с този проблем. Тук няма политика. Одобрявам поведението на министъра, ако беше дошъл той, разговорът щеше да бъде политически. Ние успяхме да съберем тук тези, които могат да решат проблема", заяви на свой ред кметът Пенчо Милков.

Той подчерта, че на предстоящите проверки влизат експерти, които имат карт бланш да направят всичко възможно, за да установят причините за денонощните сигнали на русенци.

Милков каза, че ще провери какви са финансовите възможности на Общината за надграждане на наличната техника в Русе за измерване на въздуха, но настоя отново Русе да получи исканата станция за контрол на въздуха, с каквато държавата разполага и може да я предостави за нуждите на града.

"Хората в Русе знаят, че не е само едно предприятие замърсител на въздуха, нашите служители са смели, въпросът е да въоръжим службата със съответната техника, затова съм се обърнал към министъра. Има нова среда - има биофилтър, и пак има проблеми в определени дни. Трябва да се преборим, дефинираме проблема с тези залпови изпускания. Трябва да преустановим възможността да правят това от предприятието, т.е. дефиниран е проблемът. В Бургас тази година имаше 2000 първокласници, в Русе - 1000, защото от родените 1500 деца, 500 напускат заради въздуха", подчерта още русенският градоначалник.

Милков посочи още, че става въпрос за мултинационални корпорации, които работят в цял свят, затова трябва да се мобилизира ресурсът на цялото ни общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари